Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

maandag 24 september 2012

Visarend!

Afgelopen zaterdag hoefde ik niet te werken en besloot ik om met m'n broertje Maarten naar het ijsvogelstekkie te gaan. Op de heenweg zagen we een groepje groenlingen op een paar zonnebloemen zitten.  Voorzichtig stapte ik af en maakte ik wat foto's. 
Maar omdat ik de achtergrond niet zo mooi vond liep ik voorzichtig iets verder. Hier had ik een mooiere achtergrond. Ik maak een foto en zie de groenling nog net weg vliegen. Ik kijk snel op m'n camera hoe die er op staat, en gelukkig, net op het goede moment drukte ik af, soms heb je weleens geluk..
Toen we bij het ijsvogelstekkie aankwamen en onze fietsen neer zetten hoorden we direct al een ijsvogel luid roepen.
Daarna gingen we ergens een tijd zitten, maar helaas was de ijsvogel veel minder actief dan de vorige keer. Af en toe hoorden we er één roepen, maar zien, ho maar.
Rond een uur of 10 besloten we om een stuk verder te lopen om te kijken of we daar meer geluk kregen. Daar liet de ijsvogel zich wel een aantal keer zien, maar dat was in een flits voorbij, te snel om er een foto van te maken. Ik heb er wel foto's van, maar daarvan is de houding niet mooi, of ze vlogen van ons af, of de foto was te donker, in ieder geval zat het niet erg mee.

Zo zaten we een tijdje te kijken en te wachten, als Maarten ineens roept; VISAREND!! Alles staat direct op superscherp, en ik klik maar raak. De visarend vloog wat rond en verdween achter de bomen. Wat een ontmoeting, dit hadden we nooit verwacht. Waar zo'n broertje al niet goed voor is..
En na een uurtje zitten, loop ik verder naar een bosje om te kijken of daar de ijsvogel langs de waterkant zit. M'n broertje blijft ondertussen bij de spullen. Ik loop voorzichtig verder, steeds kijkend of ik het pareltje kan vinden.

Hoor ik opeens m'n broertje weer roepen; daar is de visarend weer!! Ik ren terug, maar helaas, net te laat, de arend is al achter de bomen verdwenen. Maarten wijst een plek aan waar de visarend zat te bidden, zo'n 30 meter afstand!! Erg jammer natuurlijk dat die niet op de foto staat, maar gelukkig komt 5 minuten later de visarend er weer aan. En nog dichtbij ook. De arend komt op ons af gelogen en draait mooi voor ons langs en de camera ratelt er weer op los.
Hierna vloog de visarend weer weg, en kwam later nog 2 x terug. We hebben de visarend dus 4 x gezien, zeer waarschijnlijk 4 x dezelfde. Ook zagen we hem een keer met een flinke snoek wegvliegen, helaas was dat te ver weg en in tegenlicht. Hier nog een aantal foto's, met als onderste foto m'n broertje.
Allemaal ook bedankt voor de reacties op m'n vorige blog.

Met vr, gr.
Arné

dinsdag 11 september 2012

Biesbosch

1 september ben ik met Johan en m'n broertje Maarten naar de Biesbosch geweest. Er zat al een tijdje een kwak, en ook hadden we kans op een zeearend of zelfs meerdere. Het paartje zeearend heeft namelijk 1 jong groot kunnen brengen in de Biesbosch. 
Vol goede moed gingen we die ochtend richting Biesbosch om als eerste een kijkje te gaan nemen bij de kwak. Helaas konden we die niet ontdekken. Maar gelukkig hoefde we ons daar niet te vervelen, want een ijsvogel liet zich meerdere keren zien. Hoewel het nog redelijk ver weg was, hebben we er toch van genoten. Vanaf een dijkje hadden we er mooi zicht op.
Daarna liepen we 100 meter verder, want op die plek verblijven de zeearenden vaak. Na een half uur was het raak. Plots zag een andere fotograaf 3 zeearenden kort vliegen. Ook ik zag ze alledrie, helaas te kort en te ver weg om er foto's van te maken. Maar we hadden 'em!!
Iets later zat ie opeens op een drooggevallen stuk op de plas. Afstand was erg groot (300/400 meter?), maar het bewijsplaatje was gemaakt. Door de telescoop prachtig te bekijken, wat een bakbeest is het toch. M'n 1e waarneming van deze arend, en dat nog zo dichtbij huis!
Na een tijdje reden we verder en kwamen aan de andere kant van de plas uit. We zaten er al een tijd toen m'n broertje opeens roofvogel zag vliegen. De afstand was te groot om te kunnen zien wat voor roofvogel het was, maar door de verrekijker zagen we het beter; een visarend!! Cirkelend op grote hoogte kwam de visarend alsmaar dichterbij. Gelukkig liet deze arend zich beter zien. 
Uiteindelijk vloog die weer van ons af en bad een paar keer in de lucht wat prachtig door de verrekijker was te zien.
En iets later liet een jonge witte kwikstaart zich nog mooi zien. Hij benaderde ons tot op zo'n 4 meter! Wel een iets kleinere vogel dan de vis- en zeearend, maar ook leuk:-)

Hartelijke groet,
Arné

maandag 3 september 2012

Vakantie Lunteren en nieuw ijsvogelstekkie

Vakantie Lunteren
Een paar weken terug zijn we met het gezin op vakantie geweest in Lunteren op de Veluwe. Veel bosvogeltjes gehoord en gezien, maar vaak viel het nog tegen om ze er goed op te zetten.
Onderstaande foto's zijn allemaal in het bos gemaakt.
Maar ook heb ik veel rond het vakantiehuisje gefotografeerd. Want ook hier was genoeg te beleven. Bij aankomst zag m'n broertje al een steenuil vlak naast de auto zitten. Verder was er een winterkoning met jong. Het jonkie heb ik 1 keer kort gezien. De ouder liet zich wel prachtig zien. Bij de 3e winterkoningfoto zat ie 2.5 meter voor me. Ik kreeg hem net in beeld met 300 mm!!
Laatste winterkoningfoto heeft m'n broertje van 8 jaar gemaakt!! Hij is er maar wat blij mee.
En de steenuil liet zich 1 keer goed fotograferen. Hij liet zich heel kort, maar mooi zien. Hier zat hij op het vakantiehuisje, in de nok van het dak.
Nieuw ijsvogelstekkie
Ik kreeg via via te horen waar hier in de buurt ijsvogels zitten. Ik was heel blij toen ik de plek te horen kreeg. Ik was al bang dat ik dit jaar geen ijsvogelstekkie kon ontdekken, maar gelukkig dus wel. Ik ben er in totaal 3 keer geweest, en het was 3 keer genieten. De eerste keer schoot de ijsvogel 2 keer voorbij, en kon ik nog net een paar bewijsplaatjes maken, maar lang niet mooi genoeg voor op m'n blog. De tweede keer had ik meer geluk en kon ik een hoop vliegbeelden maken waar ik erg blij mee ben. En net voordat ik weg wilde gaan met broertje Pieter, schoot de ijsvogelman vlak voor ons heen en ging 5 meter naast me zitten. Helaas stonden m'n instellingen niet goed, maar ik was al lang blij dat ik scherp kon stellen tussen alle takken.
De derde keer was de mooiste keer tot nu toe. Toen we (weer was broertje Pieter van 12 jaar mee) er aan kwamen zat het vrouwtje in het mooie ochtendlicht naar visjes te turen. We hebben er een tijd gestaan. Daar na liepen we een stuk verder en schoot opeens de ijsvogel voorbij en ging vlak voor ons op een tak zitten. Afstand was maar zo'n 8 meter, maar er stond een wilg voor. Wat baalde ik van die takken (achteraf vind ik het nog wel een aardige foto geworden, maar daar let je op zo'n moment niet op), maar even later vloog ie weg en ging ik een stukje terug in de bosjes zitten waar ik goed zicht had op de takken waar hij daarvoor op zat. En waar ik op hoopte gebeurde. Hij ging er meerdere keren zitten en liet zich prachtig fotograferen. En toen we weggingen vloog het paartje nog eens luid roepend over het water. Wat een topdag!
Groet,
Arné