Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

donderdag 28 maart 2013

Tuinvogels en meer

Afgelopen zaterdag ben ik samen met broertjes Pieter en Maarten bij Johan Scholtens in de tuin wezen fotograferen. Toen we aankwamen zaten er al behoorlijk wat vogels, waaronder een heel aantal ringmussen, groenlingen, 2 grote bonte spechten, boomklever en ook een 4-tal kepen waren aanwezig!! 

Hier de 4 kepen op d voederplank!
Nadat ik deze foto's had gemaakt, ging ik me op de groenlingen concentreren. Er waren heel wat groenlingen aanwezig, dus kansen genoeg om ze er vliegend op te krijgen. Ze kunnen niet met z'n allen tegelijk aan het voer in de voedersilo eten, dus word er af en toe wat gevochten, of blijven ze even vliegend hangen en op zulke momenten moet je snel zijn. En dat val nogal tegen. 
Ze moeten precies in je scherptegebied vliegen. Verder met je genoeg sluitertijd hebben om de beweging te laten 'bevriezen' en ook je diafragmagetal moet niet al te laag zijn. Toch lukte het een aantal keer om ze er zowel 'biddend' als vechtend vast te leggen.
En als laatste uit de groenlingenserie; vechtende groenlingen! Zo'n foto wilde ik de hele tijd al maken. Maar dit gaat zo ontzettend snel, dat het 9 van de 10 keer niet lukt om dit er goed op te krijgen. Je kunt je voorstellen dat ik erg blij was toen ik deze foto op m'n display zag verschijnen.
Verder kon ik ook aanvliegende vinken fotograferen (de 1e is het mannetje en de 2e het vrouwtje) en ook een keep kon ik in de vlucht fotograferen. Ook al is de vleugelhouding niet helemaal mooi bij de keep, ben ik er toch blij mee. Want bij de keep ligt de moeilijkheidsgraad nog een stukje hoger omdat die bijna altijd gelijk doorvliegen naar de voedersilo en niet zoals de groenlingen even blijven hangen.
Het was een geweldige dag en heb veel foto's gemaakt waar ik erg blij mee ben. Voor herhaling vatbaar Johan:-)

Eergisteren ben ik eveneens met Johan Bij Culemborg en omgeving geweest. We gingen voor de slechtvalk, maar die liet zich helaas niet zien. Wel zagen we een mannetje sperwer langs vliegen, een grote groep brandganzen en bij de Marienwaerd zat een groep grote zilverreigers van maar liefst 25 stuks. Het tegenlicht zorgde voor een mooie sfeer en de zilverreigers vlogen een paar keer van de ene kant van de sloot naar de   andere kant, wat ons de kans gaf om ze er vliegend op te krijgen.
En gisterenmiddag nog even naar de Lappenheide geweest. Een buizerd liet zich daar mooi bekijken. Ook de steenuil zat er weer, wel wat verstopt maar toch altijd leuk. En ook een wilde eend op de Linge liet zich prachtig bewonderen.
Kijk ook eens op pieterroest.blogspot.nl. M'n broertje is sinds kort ook begonnen met fotograferen, en ga tegenwoordig bijna altijd met me mee. Hij wilde graag een blog beginnen, dus hebben we die samen gemaakt. Hij zou het erg leuk vinden als hij wat reacties zou krijgen op z'n blog..

Groet,
Arné

vrijdag 22 maart 2013

Foto's uit de streek

De afgelopen tijd ben ik een paar keer wezen fotograferen hier in de Vijfheerenlanden. Ik was een aantal dagen vrij en die paar keer dat het goed weer was ben ik er op uit gegaan.

12-03
Ik ging op zoek naar steenuilen. Helaas zaten die erg ver weg. Gelukkig zag ik op de terugweg na even wachten deze kuifeend voorbij vliegen. Ik kon op tijd scherp stellen met dit als resultaat.
13-03
De volgende dag ben ik naar de Zouweboezem gegaan, met als doel de futenbalts te fotograferen. Ik ben heel wat futen tegengekomen, maar erg spectaculair was het net. Het was zo saai dat zelfs de futen begonnen te gapen..
Een stuk verderop stuitte ik op een grote groep sijsjes en putters. Ik had daar helaas tegenlicht. Ik probeerde er het beste van te maken. Zo nu en dan was de zon even weg en had ik mooi licht. En een andere keer scheen de zon en kon ik wat foto's met tegenlicht maken (zie foto 3 van de sijsjes).
En op de terugweg zat er nog een torenvalk in mooi licht met een donkere achtergrond. Gelukkig bleef ze even zitten en gaf mij de gelegenheid wat foto's te maken.
14-03
Deze donderdag heb ik heel wat kilometers gefietst. Eerst ging ik naar de steenuilenplek. De steenuil zat er niet. Maar bij de Lappenheide zaten wat grauwe ganzen en ook kon ik een wegvliegende putter fotograferen.

Hierna ging ik naar Everdingen. Daar viel op een groep brandganzen na zeer weinig te beleven.
Na anderhalve uur had ik het wel gezien daar en fietste ik weer terug naar de steenuilenplek in de hoop dat die er nu wel zat. En ja hoor, er zat een steenuiltje in de bekende hoogstamfruitboom. Snel wat foto's maken en daarna vloog die al weer weg. Vlak voor de landing naar de andere boom kon ik nog een foto maken waarvan je de achterkant mooi kunt zien.
Na deze prachtige ontmoeting nog wat rond gefietst daar in de omgeving. Ik kon daar iets verderop een ekster in vlucht fotograferen. Dit probeerde ik al een tijdje maar het wilde nog niet echt lukken. Vorige week wel dus. Het weer werkte goed mee en ook de ekster landde vlak voor me. Ik was me wat blij toen ik de foto (met name de 2e) op de display zag verschijnen..
Als laatste kwam ik op de Zuiderlingedijk nog een buizerd tegen. Na even wachten vloog die uit de boom, en maakte een prachtige draaiing. Ik had op het juiste moment afgedrukt en aangezien ik nog geen mooie foto van een buizerd had, was ik des te blijer met deze foto.
Hartelijke groet,
Arné