Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

donderdag 18 april 2013

Uniek moment

Afgelopen maandagavond ben ik bij de steenuilenplek bij mij in de buurt wezen kijken. Ik fietste door het dorp en had m'n camera bij me. Het was al vrij laat en na wat twijfelen toch maar even bij de steenuilen wezen kijken. Ik zette m'n fiets daar neer en keek naar de fruitbomen en gelijk zag ik een steenuil zitten in een mooie dode appelboom. Terwijl ik gehaast m'n spullen uit de cameratas pak, kijk ik nog even of die er zit. Maar wat zie ik, het mannetje springt boven op het vrouwtje!! Dit moet ik op de foto zetten, de paring!! Snel maak ik alles gereed. Gelukkig blijft de steenuil lang genoeg zitten voor een paar foto's. Yes, het staat er op. Wel wat verder weg en het licht verre van ideaal, maar ik mag niet klagen. Wel een minuut heeft het mannetje er op gezeten. De laatste 10 seconde klapperde die wat met z'n vleugels (ik denk de daadwerkelijke paring!) en vloog die er weer van af. Wat een adrenalinemoment!
Gelukkig bleef het vrouwtje nog even zitten en kon ik die nog in de schemer fotograferen met het licht van de maan er bij. Wat een avond!

donderdag 4 april 2013

Uilenspektakel

28 maart
Deze donderdagmiddag ben ik samen met Johan naar een velduilenplek gereden. Heel de middag waren we naar ze op zoek, maar we kregen ze maar niet te zien. Wel liet een buizerd zich een keer zittend en vliegend vast leggen. En na nog een rondje gereden te hebben zat die op een paal in een sneeuwstorm en iets verderop een wulp in de sneeuw.
Prachtig om allemaal te zien, maar hiervoor waren we niet gekomen, dus nog maar een rondje gereden in de hoop een velduil te kunnen spotten. Op een gegeven moment zag we wat auto's staan. We gingen erbij staan, pakten de verrekijkers en speurden de slootkanten af (dat is een van de favoriete plekken van de velduil). Maar we zagen ze niet..
Na wel een minuut te hebben gespeurd zag ik er ineens een zitten! Vlak voor ons zag ik 2 felgele ogen uit het gras komen. Wat een machtig gezicht is dat!
Constant zat de velduil zo'n 15 meter voor ons en ongestoord keek ze wat rond. Ook zagen we een tweede velduil zitten, een eind verderop in het weiland, maar met een sneeuwstorm erbij, geeft het toch een leuk beeld.
En hoewel het bewolkt was, hoopten we dat ze gingen jagen. Het licht werd steeds minder. Opeens zag ik de velduil van bovenstaande foto naar de andere toe vliegen. Deze liep omhoog en even later gingen ze jagen. Geweldig om te zien, maar erg moeilijk om met dat weer vliegbeelden te maken. Toch nog een paar opname's gemaakt waar ik erg blij mee ben.
29 maart
De volgende dag zag ik totaal onverwachts de steenuilen weer bij mij in de omgeving van Leerbroek. Vorig jaar heb ik ze redelijk goed kunnen volgen en fotograferen, maar afgelopen herfst/winter heb ik ze niet gezien. Dus een hele verrassing dat ik ze weer zag.
30 maart
De volgende dag ben ik gelijk weer naar de steenuilen gegaan. Deze keer lieten ze zich wat minder vaak zien. Wel kwam er een keer één heel dichtbij op de grond zitten.
1 april
Maandagmiddag ben ik er weer even geweest. En hier kun je goed zien dat je ontzettend goed moet kijken. Ze hebben uitstekende schutkleuren en kunnen helemaal op gaan in hun omgeving.
En als dan even later het zonnetje er nog meer bij komt, gaan ze heerlijk zitten zonnen. Het waaide wel erg hard wat op de tweede foto goed is te zien..
 2 april
Deze avond ben ik met Johan en broertje Pieter weer naar de velduilen geweest. Helaas lieten ze zich deze keer minder mooi zien. De zon was al een tijdje onder en toen pas begonnen de velduilen met jagen.
Maar we zagen wel andere mooie vogels, zoals een kievit in mooi avondlicht, een aantal wulpen en ook 2 patrijzen. En dat maakte de avond toch weer mooi.
Hartelijke groet,
Arné