Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

maandag 13 februari 2012

De Vlaardingse Rietputten

Afgelopen vrijdag ben ik met Johan Scholtens, Kees Dekker en Kees Kroon een dagje wezen fotograferen. We zijn naar Vlaardingen gegaan, want daar worden dagelijks baardmannetjes gespot. En een paar kilometer verderop worden vaak buidelmezen gezien. En dat zijn natuurlijk allebei prachtige (en voor mij nieuwe) vogeltjes. Onderweg zagen we al dat het weer mee zit, de zon scheen al heerlijk, het was wel fris buiten, maar we hadden ons goed aangekleed.
Daar aangekomen gingen we door het rietland lopen. En al vrij gauw zagen we de eerste baardmannetjes. Maar wat valt het toch tegen om die vogeltjes er goed en scherp op te krijgen. Want ze zitten in het riet, dus zit er vaak ook veel riet tussen het vogeltje en m’n camera, en het waaide, waardoor ze flink bewogen, en ook de baardmannetjes zelf zijn erg beweeglijk. Maar zo is het wel weer een leuke uitdaging om ze er goed op te krijgen.
En als je eenmaal een plekje had gevonden, waar er geen riet tussen de camera en vogel zat, kon ik lekker mijn gang gaan. Want het zijn echt schitterende vogeltjes, met name de mannetjes.

Nadat we hier een tijdje hadden gestaan liepen we zo wat rondjes, en zagen na een tijdje weer aan mannetje in het riet zitten. Helaas tegen een blauwe achtergrond, maar we waren al lang blij dat hij er van zo dichtbij zat.
Hij bleef maar in dezelfde pluim zitten en in veel verschillende posities liet hij zich zien. Wat een geweldig mooie vogeltjes. En het licht was perfect.

Na een uur of 1 hadden we het wel gezien en gingen we op zoek naar de buidelmeesjes. Dat zijn prachtige vogeltjes die in de lisdodde zitten. Maar toen we daar aankwamen zagen we wel veel lisdodde, maar geen buidelmees. We hadden het hele gebied afgelopen, maar zonder resultaat. Totdat Johan een waterral zag rennen. En omdat ze net het riet voor een groot deel gemaaid hadden, zagen we ze elke keer goed lopen. En ook dit was weer een nieuw soort voor mij.
Verder zagen we nog een torenvalk in een els, en een roodborstje liet zich even mooi bekijken.

 


Ook ben ik de laatste weken 2 keer naar de Zouweboezem geweest. Maar hier heb ik nog geen blog over gedaan. Daarom zet ik nu een paar foto’s hiervan erop.
Op de eerste foto’s staan blauwe kiekendieven, daarna een wintertaling en als laatste een grote groep zilverreigers.
H.G.
Arné

24 opmerkingen:

 1. Hai Arné,

  Het is daar inderdaad een schitterende plek om de baardmannen te fotograferen.
  Heel mooi gedaan.
  De rest va je serie is ook erg fraai. Mooie soorten.
  De buidelmezen zijn al een week niet meer gezien.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow Arné dit is gaaf wat een dag en wat een mooie foto`s jaloers makend geweldig knap gedaan !
  De Baardmannetjes en vrouwtje en dan de Waterral zo mooi scherp met licht in de oogjes Super !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Arné, wat een geweldige foto`s laat je weer zien!
  Baardmannen wat een prachtige platen.
  Weer een prachtig blog,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. DIe baardmannetjes zou je hier ook verwachten met voldoende riet. Toch zie je ze erg weinig hier helaas. Jij hebt ze er prima en erg fraai op staan zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk idee om baardmannen te gaan fotograferen!
  En je resultaten mogen er zijn, prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Arne,
  Jij hebt ze ook al, de beroemde Vlaardingse baardmannetjes. Mooi hoor. Prachtig licht hadden jullie. De waterral is ook een leuke verrassing. De meest bijzondere foto vind ik de laatste, de boom vol zilverreigers.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Arné,

  Erg mooie fotoserie. Wat heb je die baardmannetjes er goed op staan. De leukste/mooiste vind ik die waar hij zijn bek vol zaden heeft. Ook mooi dat je een waterral hebt gezien; vind ik persoonlijk één van de mooiste watervogels.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Arne,
  Zo, dus je hebt een hele dag bij ons in Vlaardingen rondgelopen, had ik dat geweten....
  Ja, die baardmannen zijn zo leuk! Je hebt z mooi kunnen fotograferen. Waarom zei je: helaas tegen een blauwe achtergrond? Ik vind dat juist mooi!
  Mooie serie, vooral die zilverreigers zijn super! Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je baardmannen zijn mooi om te zien, alleen van het geluid dat ze maken wordt je al vrolijk, en dan zo mooi op de foto zetten, prachtig om te zien. Je hebt een mooi fotodagje gehad.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Arne
  Wat is dat mooi..Arne..die baardmannetjes.
  Dat moet genieten wezen..om ze zo op de foto te kunnen krijgen.
  Ook de Waterral en de Zilverreigers zijn prachtig..
  Een mooie serie zo..
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Arné, wat een verrukkelijke serie van de baardmannetjes, heel mooi gedaan.
  Ja, ik vind ze ook met de kleuren van het riet in de achtergrond mooier dan met een blauwe lucht, de vogeltjes komen dan gewoon nóg mooier uit.
  Waterral is ook toppie, en de boom vol met zilverreigers vind ik heel verrassend.
  Prima serie!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie serie Arne. Ik ga aankomend weekend richting Vlaardingen, hoop dat ik dan ook mooi licht heb en dat de baardmannen en vrouwen zich dan ook zo mooi laten zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Arne wat een geweldige dag heb je weer gehad en wat een schitterende foto's heb je daar van gemaakt.
  De Baardmannen staan er heel mooi op, knap gedaan!
  Maar ook de rest is een plezier om naar te kijken en leuk dat je dat allemaal tegengekomen bent.
  Een prachtserie heb je gemaakt!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Arne,
  Zulke dagen vergeet je niet snel, wat is het toch mooi om de baardmannetjes zo te zien, en ook zo mooi op de foto te krijgen.
  En dan ook nog een waterral en torenvalk ipv van de buidelmees. Ik heb genoten van je blog.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo Arne,
  Ik heb je blog met plezier gelezen en ga je vanaf nu ook volgen.

  Groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Weer een prachtige serie foto's aan je collectie toegevoegd Arné! Die buidelmezen houden we nog tegoed, gelukkig wel wat foto's van Baardkezen overgehouden...

  Hartelijke groet, Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Arné

  Genoten van je serie en leuk hé dat we ongeveer allemaal dezelfde foto's hebben:-) Alleen is het jou wel goed gelukt de Waterral te fotograferen want bij mij zijn die foto's in de prullenbak beland. En jammer natuurlijk dat we die Buidelkezen niet konden spotten. Ach ja, volgende keer beter en het was een gezellig daggie en daar gaat het toch uiteindelijk om en je hebt de Baardmannen er mooi opstaan!
  Vind de Zilverreigers in de boom trouwens ook mooie foto's!
  Tot de volgende keer!

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 18. o wat heb je de baardmannetjes er mooi opstaan en die boom vol zilverreigers ja het is weer te veel om op te noemen je moet hiervan genoten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Allemaal weer hartelijk bedankt voor de reacties.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 20. hoi Arné,

  Mooie foto's! en wat zijn baardmannen toch fotogeniek;) Duidelijk te zien dat ze zich s'winters echt aanpassen als zaadeters! Ik heb ze ook één maal voor de lens gehad in de Biesbosch. Ik hoop ze van de lente ook weer te zien op hun vertrouwde plekkie!

  gr wieg

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Arne,

  Prachtige serie van de Baardmannen. Wat jammer dat ik jullie niet bent tegengekomen, ik was namelijk ook die vrijdag daar, met nog een paar andere fotografen. Je hebt ze er in ieder geval netjes opgekregen. Waren de baardmannetjes niet in de sneeuw aan het zoeken naar zaadjes toen jullie er waren?

  Waterral heb ik nog niet op de foto kunnen krijgen, jij wel zo te zien. De GZR's zijn ook mooi geworden in het avondlicht.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jammer van de buidelmeesjes maar de waterral maakt alles goed toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Arné, wat een mooie baardmannenserie! En zo'n waterral is natuurlijk ook een heerlijk beest om zomaar voor de lens te krijgen. Ik heb weer genoten van je blog!

  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ook jullie dank voor de reacties!!

  Gr. Arné

  BeantwoordenVerwijderen