Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

vrijdag 24 februari 2012

Groep patrijzen in het dorp

Deze week had ik vakantie, maar van fotograferen was nog niet veel gekomen. Dus gisteren was ik toch wel van plan om ergens naartoe te gaan.
Om 8 uur ging mijn wekker af, ik stap mijn bed uit, doe het rolgordijn omhoog en kijk naar buiten. Ik sta nog geen 10 seconde te kijken of ik zie een paar fazanten in het weiland rennen. En ik had ze hier nog nooit gezien, dus ik pak mijn camera. Maar wat zijn ze klein, het zullen toch geen patrijzen zijn. En ja hoor, niet te geloven, nadat ik een foto had gemaakt en ingezoomd heb, zie ik tot mijn grote verbazing dat het een groepje patrijzen zijn.
Dus ik kleed mij snel aan, pak m’n cameraspullen en ren naar buiten. Ondertussen zijn de patrijzen een stuk dichterbij de weg gekomen.
Dus ik tijger door het weiland om wat dichterbij te komen. En ze blijven alle 4 gewoon zitten. Totdat ik ze tot op zo’n 15 meter heb benaderd. Ik heb er een half uur gezeten, en ze bleven gewoon zitten. Wel zat er 1 patrijs constant te kijken of er geen gevaar was. En ik zat gebukt achter een hek, met m’n billen in de modder, een camera voor m’n neus, en blijkbaar zagen ze geen gevaar in mij, ideaal toch.
Maar na  een half uur liet ik ze met rust en liep ik terug naar huis. En ook nu vlogen/renden ze niet weg, en gingen gewoon verder met grazen. Ongelofelijk, eigenlijk zie ik nooit een leuke vogel in de weilanden voor ons huis, dus daarom was dit wel een hele leuke verrassing.
En terwijl ik terugloop zie ik nog een vink badderen in een plasje, midden op de straat, ook leuk.


 


 Na de middag ging ik er weer kijken, maar ik kon ze nergens meer bekennen. Dus ging ik maar met m’n vader mee spitten op het bouwland. We waren nog maar een half uur bezig, of ik hoor weer het roepen van een patrijs. En daarna hoor ik er heel veel.
En ik zie zo’n 70 meter van ons bouwland vandaan 8 patrijzen elkaar achterna rennen en met elkaar vechten. Maar op zo’n moment heb ik natuurlijk de camera niet bij me. Dus ik fiets snel naar huis, pak m’n camera en fiets weer terug. Onderweg zie ik van dichtbij nog een mooie grote bonte specht, die ik toch niet kon laten staan, dus maak daar snel een paar foto’s van, en fiets weer verder. Toen ik er aankwam hoorde ik ze al weer van ver roepen. En even later sta ik te ratelen. Schitterend om te zien natuurlijk, maar het was toch wel vrij ver weg.
Maar na een tijdje komen er plotseling 2 heel dichtbij. Kruipend naar de broeikas probeer ik dichterbij te komen. En gelukkig zien ze me niet.
Liggend op een paadje, nog geen 10 meter van 2 patrijzen vandaan, gewoon in je eigen dorp, wanneer maak je dat nou mee.


En na 5 minuten hebben ze het wel weer gezien en rennen ze weg. Maar de rest van de groep is ondertussen ook een stuk dichterbij gekomen. En ik zie dat ze constant elkaar achterna zitten. Dus ik ga achter een paar coniferen zitten en gelijk komen er 3 patrijzen mijn kant op, met op de achtergrond bouwlandjes. Leuke foto met als thema Mens & Natuur.
Vervolgens rennen ze krijsend recht op mij af, en met een bocht scheuren ze op 10 meter voor me voorbij. En iets later verzamelt de hele groep zich, en vliegend over de kassen en bouwlandjes verdwijnen ze uit mijn zicht. Wat een moment!!

Mijn tante woont iets verderop, en die kant vlogen de patrijzen op. Dus ik fietste erheen, en inderdaad, daar zaten ze weer. Ze zaten op een heuveltje langs de slootkant. Daar heb ik nog een kwartiertje gezeten en toen ben ik snel naar huis gegaan om ze op de computer te bekijken.

En s’avonds heb ik nog bij een man zo’n 70 oude Grasduinenbladen (maandblad over natuur en fotografie, tegenwoordig heet het ‘Roots magazine’) opgehaald, dus leesvoer genoeg de komende tijd. En daarna ben ik bij de Schaapskooi geweest, waar Jan van er Winden een dialezing gaf over het thema: Zwarte stern, Purperreiger en de Zouweboezem. Wat een prachtige dag!!
Zo, dat was mijn 50e blog alweer.
Ik wens u alvast een prettig weekend toe.

Met vriendelijke groet,
Arné

20 opmerkingen:

 1. Gààf Arné, Patrijzen in je eigen dorp (zal hier niet zo snel gebeuren).
  Op foto 8-9 en 10 heb je ze wel van heel dichtbij, wat een geweldige platen.
  Ook de Specht en het Vinkje in de plas helemaal TOP.
  Kan mij voorstellen dat jou dag niet meer stuk kon,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super, Arne, wat leuk om dit voor je deur te zien! Mooi vastgelegd, vooral de 2e serie en het vinkje is ook mooi gedaan.
  Nu nog even de robotcheck uitzetten....
  Hartelijke groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Arné,

  Inderdaad een topdag; ik zou ervoor tekenen! Wat speciaal om zo dicht bij deze toch wel redelijk zeldzame soort te komen. En dan en passant nog even een dikke stapel Grasduinen op de koop tikken en een lezing volgen! Moest je vader trouwens niet een beetje lachen terwijl jij aan het tijgeren was of is ie dat inmiddels wel gewend?

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je 50e blog en dan zo'n superserie!
  Nr 8, 9 en 10 zijn echt top, ik heb zelfs nog nooit patrijzen gezien.
  Vinkje is ook heel erg mooi.
  Wat gezellig zo'n hoeveelheid Grasduinen, ik kocht op een rommelmarkt eens een paar jaargangen van zo'n dikke twintig jaar geleden, niet te geloven dat het taalgebruik in die tijd zo veranderd is, men schreef echt véél uitvoeriger, nu gaat alles snel snel snel, en meer weten? hup, linkje naar internet.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Arné,
  je weet er weer iets moois van te maken met die patrijzen.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik zo je blogjes zie dan komt je naam beslist nog eens in de Roots.
  Prachtige beelden , denk dat je maar eens foto`s moet insturen op de Roots site want volgens mij val je nog onder de jeugd en daar ben je zeker een kans hebber !
  Met foto 10 en alle foto`s van de Baardmannetjes.

  Succes en de gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Anre,

  Wat ene unieke kans had je hier van de Patrijzen in je achtertuin. Goede techniek heb je gebruikt om ze zo dichterbij te halen. Erg gaaf om te zien zulke aparte weidevogels. De badderende Vink vind ik ook heerlijk om naar te kijken.

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Arne, wat een belevenis heb je weer gehad en wat een prachtige hoofdrolspelers had je deze keer.
  Patrijzen zijn prachtig, bij mij in Drenthe zie ik ze af en toe en daar wordt ik dan altijd wel heel blij van dus ik kan me jou blijdschap ook heel goed voorstellen.
  Knap werk hoe je ze hebt vastgelegd en ook compliment weer voor je prachtige beschrijving van je belevenissen.
  Een prachtige serie heb je er van gemaakt en je gaat ze nu vast vaker zien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het lijkt wel een dierentuin dat Leerbroek van jou!
  Overal mooie of bijzondere vogels. Ik ga toch eens een keer die kant op als ik weer eens op pad ga. Neem ik jou mee als gids...:)

  Groet, Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Arne,
  ein schöner Bericht es macht grossen Spaß ihn zu lesen und dazu die fantastischen Foto von den Rebhühner anzuschauen.. da bist du ganz schön nah rangekommen. ganz grosse Klasse..
  Grüsse Frank

  Hallo Arne,
  rapport maakt het een mooie grote leuk om te lezen en te kijken naar de fantastische foto van de patrijs .. want je komt behoorlijk dichtbij. zeer grote klasse ..
  Groeten Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gave foto's van die Patrijzen, Arné! Echt een buitenkansje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie waarneming en foto's van de Patrijzen Arné. Ze zijn hier in de Alblasserwaard ook gesignaleerd, maar ik heb ze nog niet gezien, ook al surveilleer ik hier regelmatig :-p.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hey Arne,

  Wat een bijzondere dag en moment. Patrijzen zo los in de natuur. Speciaal voor jouw waren ze gekomen. Je hebt er mooie plaatjes van gemaakt. De kleuren zijn mooi soft.
  Een hele achtervolging om ze elke keer weer te spotten.
  Heerlijk he de roots lezen. Staat best veel info in.
  Als afsluiter nog een leerzame avond, jouw dag kon niet meer stuk.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zeer mooie serie Arne
  Mooi vastgelegd
  Gr Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Arné,

  Prachtig zoals je de patrijzen hebt kunnen fotograferen.
  Ook een hele mooie serie van de baardmannen!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie natuurbeleving, zoals je het beschrijft, beleef ik het even met je mee, kan het me zo voorstellen hoe je daar in het gras ligt om de patrijsen te begluren, maar ze niet te willen verstoren. Mooie foto's. Het badderende vinkje vind ik echt supergoed gelukt.
  En de zin: "toen ik mijn rolgordijn opendeed....." wauw, jij moet wel erg mooi wonen als je patrijzen gewoon vanuit je huis in de wei kan zien. Gaaf.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Arne, wat een prachtige foto's en verhalen. Ga zeker nog eens komen om alles door te lezen, en om te lezen wat er allemaal nog gaat komen. Misschien vind je het leuk om ook eens op mijn weblog te kijken robert-1968.blogspot.com. Ik heb je in mijn bloglijstje gezet.

  fijne dag en alvast een fijn weekend gewenst

  Groet Robert

  BeantwoordenVerwijderen