Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

dinsdag 3 april 2012

Lappenheide en nieuwe plek steenuilen

Sinds vorige week dinsdag ben ik een gelukkige bezitter van een Nikon 300mm f4. Hiervoor had ik een Nikon 70-300mm, een prima lens, maar vaak miste ik de scherpte, kwaliteit en autofocus was ook niet razend snel. Daarom deze lens verkocht en een nieuwe lens gekocht.
Ik heb tot nu toe nog niet veel tijd gehad om er mee te gaan fotograferen. Maar vandaag was het zover. Op de planning stond dat ik eerst naar de Lappenheide bij Acquoy zou gaan en vervolgens te gaan kijken bij een voor mij nieuwe steenuilenplek. Deze plek is ontdekt door Jan Zwaaneveld en via hem kwam ik er dus achter waar ze zaten.
Bij de Lappenheide aangekomen zag ik gelijk wat kleine plevieren foerageren. Ik ben achter een hek gaan zitten en gewacht totdat ze dichterbij kwamen. Dat deden ze ook. Nadat ik heel wat foto's had gemaakt wilde ik ze wel eens vliegend vast leggen. Want ze zaten elkaar constant achterna.
En dat bleek nog behoorlijk moeilijk te zijn. Wat zijn dat toch verschrikkelijk snelle vogeltjes. Uiteindelijk maakte ik 1 redelijk scherpe foto van een voorbij vliegende plevier.
En iets verderop zag ik een tureluur lopen en een tjiftjaf zong zijn lied in een esdoorn.
Er zaten nog wel meer leuke vogels, maar die zaten allemaal te ver weg, dus fietste ik verder op weg naar de steenuilenplek. Onderweg zag ik een winterkoning langs de weg, die het toeliet dat ik hem op een paar meter afstand fotografeerde. Ik heb hem nog nooit zo dichtbij gehad!Daarna fietste ik weer verder totdat ik de plek bereikte. Er stonden heel veel hoogstamfruitbomen. Dus dat maakte het zoeken er niet makkelijker op. Elke boom bekeek ik van top tot teen, en bij een van de laatste was het raak. Ik zag iets vlekkerigs midden in een perenboom zitten. Gelijk maakte ik een foto, en inderdaad, het was een steenuil. Maar er zaten heel veel takken voor. Maar na wat heen en weer rijden had ik de steenuil redelijk vrij van takken zitten. Ik heb er een dikke minuut naar kunnen kijken, toen vloog hij weg richting een oude schuur en waar hij uit mijn zicht verdween. Wat een ontmoeting!!
Het rondje fietsen was weer prachtig, en ik heb genoten van de lens. Wat een verschil met de 70-300! Ook heb ik gehoord dat de ransuilen (die ik vorig jaar heb gefotografeerd) weer zijn gesignaleerd. Hopelijk gaan ze weer broeden. De verwachtingen zijn in ieder geval goed.

H.G.
Arné

17 opmerkingen:

 1. Hai Arné,

  gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst. Wat zul je daar een plezier van hebben. Nou nog even een converter voor je verjaardag vragen ;-)
  Prachtig het steenuiltje.
  Een mooi begin van je nieuwe fotografieloopbaan.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Arne, gefeliciteerd met je nieuwe aanschaf. Duidelijk verschil hè tussen zoom en vast brandpuntafstand.
  300mm is ook een mooie allroundlens het is mijn favoriete lens.
  En inderdaad zoals Rene zegt nog een keer een converter er bij.
  Mooie foto's heb je er al mee gemaakt, de vliegende Kleine Plevier vind ik prachtig met het spiegelbeeld in het water.
  Maar het meest geniet ik van je fraaie Steenuilfoto's, heel mooi zo in zijn omgeving, daar gaan we vast nog wel meer foto's van zien.
  En veel plezier je nieuwe lens!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. van harte gefeliciteerd dat je er heel veel plezier van mag hebben,maar dat zal zo te zien best gaan lukken leuk dat het gelukt is de steenuil te fotograferen en hoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Arné,

  Op vogels in de Vijfheerenlanden staat een foto van een vogel die jij bonte strandloper hebt gedoopt. Is dat niet gewoon een kemphaan?
  Verder niets dan lof voor je mooie foto's en je leuke blog.

  groet,

  Vogelman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Vogelman,

   Dank voor de complimenten en de correctie. Ik zat al tussen deze 2 te twijfelen. Ik heb het aangepast.

   Groet,
   Arné

   Verwijderen
 5. Hoi Arné, goed om te zien dat je al een aantal leuke platen hebt geschoten met je nieuwe apparatuur. Het zullen er ongetwijfeld nog veel meer worden! Die vliegende Kleine Plevier vind ik een topper hoor, met die weerspiegeling in het water en die beetje onscherpe vleugelpunten die actie in de foto brengen.
  Groet! Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Arné,
  Dat is mooi een vaste lens, ik zit er ook aan te denken om mijn 150-500 om te ruilen voor een vaste 400mm. Je foto zijn werkelijk prachtig om te zien, en ik hoop dat je nog vaak het uiltje voor de lens krijg. Dat blijft een van mijn favorieten.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hey arne,

  goed bezig! Ik ben ook in bezit van de 300mm f4 maar dan van canon:) Leuke en flexibele lens! Helemaal met een extender ertussen! Leuk dat de je de steenuiltjes ook gevonden hebt. Als ze je doorhebben zijn ze erg schuw;) Maar misschien is het wel leuk om binnenkort met mooi weer is iets af te spreken? Lijkt me namelijk erg leuk aangezien we dezelfde interesses hebben;) Ik hoor het wel! gr wieg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee Wiegert.
   Volegns mij ben ik jou vorig jaar tegengekomen bij de Lappenheide in het voorjaar. Jij was toen op zoek naar de blauwborst. Ik was er met mijn broertje. Misschien kan je je dit nog herrinneren?
   Anders moeten we via de mail afspreken (arneroestnatuurfotografie@hotmail.com), werkt wat makkelijker dan via de blog:-)
   Ik ben op woensdagmiddag bijna altijd vrij. Anders kan ik ook een zaterdagje vrij vragen. Zo geregeld bij m'n baas:-)
   Ik hoor het wel.

   Groet,
   Arné

   Verwijderen
 8. Hoi Arné

  Gefeliciteerd met je nieuwe lens en wat een verschil met je oude:-) Mooie scherpe foto's en zag ook mooie foto's van je op de site van de Vijfheerenlanden. En die vliegende Plevier is natuurlijk helemaal top! We kunnen nog wat van je verwachten de komende tijd en Johan kan zijn borst nat maken:-)

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, moet je zijn visarendfoto maar eens bekijken op Birdpix. Dan durf ik niks meer van mij laten zien.
   Heeft hij vandaag in de Zouweboezem gemaakt bij vlonderpad. Hij vroeg nog of ik mee wilde gaan, helaas moest ik werken. Ik heb in ieder geval behoorlijk wat gemist.
   Dan voor je leuke commentaar.

   Gr.
   Arné

   Verwijderen
 9. Hallo Arné,

  Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst. Daar ga je nog een hoop plezier aan beleven en nog belangrijker mooiere en scherpere platen mee maken. Ik gebruik hem zelf ook een klein jaartje nu, en ben er echt apetrots op. Ik heb inmiddels de Kenko TC 1.4 erbij gekocht, en wil nu niks anders meer.

  Het verschil is in ieder geval al duidelijk te zien. Steenuiltje heb je er echt mooi op gekregen net als de WK.

  Groeten en fijn weekend.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, ik zie echt wel verschil in je foto's. Ook de pleviertjes heb je er mooi op, maar vooral de winterkoning en de steenuiltjes zijn superscherp, en de poetsende tjiftjaf niet te vergeten.En dan ook nog grutto en tureluur op 1 foto.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie lage standpunten, mooie vogels want plevieren vind ik schitterende kleine vogels en van harte met je nieuwe lens waar je heel fraai werk uit hebt weten te halen. Heel veel mensen zijn terecht jaloers op je steeds weerkerende momenten met steenuilen. Super!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Arne,
  Leuk voor je dat je een nieuwe lens hebt. Succes er mee!
  Mooie lage standpunten. Die steenuilenplaten vind ik erg mooi.
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ga een keer met je mee voor die steenuilen hoor Arné. Ze laten zich maar niet zien aan mij. Neem ik jou een keertje mee naar de visarend...

  Groet, Johan

  BeantwoordenVerwijderen