Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

dinsdag 1 mei 2012

Geweldige ochtend in de Zouweboezem

Gisterenochtend ben ik naar de Zouweboezem geweest met m'n oude meester van de basisschool, die vogelaar is. Ook m'n 2 broertjes en 2 neefjes gingen mee. Om 7 uur zaten we al op de fiets en genoten van het heerlijke weer.
Aangekomen in de Zouweboezem was het een concert van vogels. We zagen en hoorden veel rietzangers, rietgorzen, snorren, maar ook de koekoek en bruine kiekendief. Dat beloofde al veel moois, en we stopten bij de eerste strook riet gelijk al, want we zagen een snor. Horen doe je ze overal, maar ze laten zich niet vaak zien.


Nadat we er een tijdje hebben gestaan, gaan we naar het kijkscherm. Daar is meestal wel wat leuks te zien. We staan er net een kwartiertje, ik zit ondertussen op het bankje wat foto's te bekijken, als mijn broertje opeens roept; een waterral! Ik ren naar een kijkgat, maar helaas, net te laat, ik zie alleen nog wat kringels in het water. Ik baalde enorm natuurlijk. Ik heb ze op deze locatie alleen nog maar gehoord.
Maar hij kan natuurlijk ook weer terugkomen over het water, en zo'n kans moet ik niet nog een keer missen. Dus ik sta helemaal paraat voor als de waterral zich weer laat zien. En na een paar minuuten zie ik het water aan de kant bewegen, en er komt een rood snaveltje tevoorschijn. En de ral zwemt heel relaxed naar de overkant. Mijn camera rateld en na een paar seconde is ie alweer verdwenen in het riet, geweldig. Ik bekijk snel de foto's, en gelukkig, ze zijn scherp, wat een ervaring!


Maar ze (het waren er 2) kunnen natuurlijk weer terug komen. Terwijl we allen staan te turen naar het water, maak ik nog wat foto's van een paartje blauwborsten, die op het gras foerageren, en een zwarte stern die mooi laag over komt vliegen.Nadat ik de blauwborsten niet meer zie, richt ik m'n camera weer op het riet waar de waterral ergens moet zitten. Opeens hoor ik ze allebei naar elkaar roepen. Grote kans dat er één het water over steekt. En ja hoor, ineens vliegt er één het water over. Ik kan nog net 1 foto maken, maar wat ben ik blij, hij is scherp, het ging o zo snel, maar ik heb een scherp vliegbeeld, ik had het niet durven dromen.We hebben er nog een tijdje gestaan, maar ze lieten zich niet meer zien. Dus liepen we terug en zagen langs het rietpad nog prachtig een vlauwborst zingen. Ik maakte een paar foto's, en ook die was verdwenen onderin het riet. Ondertussen hoor ik een rietzanger zingen. En die maken rond deze tijd veel baltsvluchten. Ze vliegen dan omhoog, en dwarrelen als een parachuut weer naar beneden.
Ik had al eerder geprobeerd om ze vliegend in de lucht vast te leggen, maar dit ging iedere keer te snel. Maar de aanhouder moet winnen, dus weer concentreer ik me op 1 rietzanger, totdat die de lucht in gaat. En daar ging die de lucht in, ik richt, ik stel scherp, en.. yes raak. En gelukkig scherp. Wat een machtig vogeltje!


Dus binnenkort weer naar dit prachtige gebied, misschien straks wel. En wat is vakantie toch lekker!

Groet,
Arné

17 opmerkingen:

 1. Leuke serie Arne. Had ook nog gespeeld met het idee naar de Zouweboezem te gaan..toch binnenkort er eens naartoe zie ik al;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd, altijd een fijn moment als je lang staat te wachten. Heel mooi op de kiek weten te zetten..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Arne
  je hebt weer een mooie foto serie bij mekaar geschoten erg mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Arne,
  Je heb wel een prachtige dag gehad met al die ontmoetingen, kan begrijpen dat je daar snel weer naar toe wil gaan.Het zijn allemaal prachtige foto's geworden.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heerlijk om zo met een oude leraar op stap te gaan en dan met dat prachtige weer en het was niet voor niets,geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb je weer een geweldig natuuravontuur gehad Arne!
  En ja het hoogtepunt is natuurlijk wel de vliegende Waterral.
  Buitengewoon knap vastgelegd en een prachtig beeld.
  NAtuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie natuurplaatjes. Die zie ik graag. Gaaf zeg om de vogels te mogen spotten, en fotograferen. Kikken als je eentje weer spot en fotografeert die je nog niet tot je collectie had. Zelfs wat in vlucht gevangen.

  Geleerd dat je voortaan "thuis" je foto's moet gaan kijken. Anders mis je de mooiste momenten!

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Arné,

  Lekkere serie met prachtige soorten.
  Mooi gedaan!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je boft maar met die waarneming van die waterral. Goed reportage.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeer mooie serie Arne
  Complimenten
  Gr Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow, wat een schitterende foto van die vliegende Waterral met dat spiegelbeeld in het water! Je bent een geluksvogel Arné ;-)
  Ik heb weer genoten van je blog.
  Groet! Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie serie, en de laatste twee zijn absolute toppers!
  groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Arne, je hebt weer veel moois voor je lens gekregen en wat een TOP moment die opvliegende Waterral.
  Ook het vliegende Rietzangertje staat er sùper op.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Weer zitten te genieten van je blog en wat een mooie waarneming, die Waterral. Maar ook een hele knappe foto van een vliegend rietzangertje want das niet gemakkelijk! Zo te zien bevalt de nieuwe lens goed alleen nu nog wat beter weer...:-)

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige foto, de laatste is echt super.
  Groetjes Irma
  http://www.digi-irma.nl
  http://irmasnatuurbeleving.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi blog met bijzonder fraaie foto's. Gaaf om Waterrallen te zien in deze tijd. Goed gebruik gemaakt van dit moment. Ik heb ook geprobeerd om een Rietzanger baltsend in de lucht vast te leggen. Met veel oefenen en de snelle 300mm lens is me dat aardig gelukt net als bij jouw. Stern in vlucht heb je toch ook maar mooi er op staan.

  JA de 300mm lens is echt een dijk van een lens en ook nog eens reten snel voor vlucht opnames.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Arné,

  Mooie serie weer en wat een fraaie vliegbeelden zeg. Vooral van die waterral zou ik wel erg gelukkig van zijn geworden.

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen