Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

woensdag 30 januari 2013

IJsvogels en meer..

Zoals belooft zou deze blog over ijsvogels gaan. Aan het begin van de vorstperiode kreeg ik van Johan te horen waar er ijsvogels zaten. Er zaten er in totaal 3 en ze zaten boven een brede sloot waar een aantal wakken waren. De 1e keer ging ik met broertje Maarten en het was een geweldige dag. Ondanks de straffe wind en lage temperatuur zijn we toch gegaan, en daar hebben we geen spijt van gehad..
En vorige week vrijdag ben ik er met Johan weer geweest. Maar voor dat we daar naartoe gingen, besloten we om eerst naar de Lingedijk te rijden, want daar was een roerdomp gesignaleerd. Maar helaas kregen we die niet te zien. Dus reden we terug richting de ijsvogels. Plots zag ik onderweg een forse vogel met een lange staart overvliegen. Bijna gelijk zie ik dat het een Halsbandparkiet is. Direct de auto neer gezet, en zo kregen we geen roerdomp voor de lens, maar een halsbandparkiet, die zich nog mooi liet bekijken ook.
Nadat we de HBparkiet niet meer zagen, reden we door naar het ijsvogelstekkie. Maar daar aangekomen, zagen we dat het wak weer was dicht gevroren. Maar gelukkig was Johan hier al op voorbereid, want die had een hakbeiltje bij zich. En ijverig sloegen we het wak weer verder open, totdat het wak van een vierkante meter, zich uitbreidde tot wel 4 bij 3 meter. Daarna zetten we de auto erbij, ramen open, lenzen eruit en wachten maar. Na een kwartiertje kwam er een vrouwtje ijsvogel eraan, gelukkig, ze leefde nog.
Ze liet zich prachtig bekijken en pakte wel zo'n 5 keer een visje. Helaas vloog ze elke keer een stuk verder achter de takken al had ze een vis te pakken.
Maar natuurlijk wil je wel een keer meer dan alleen een ijsvogel op een takkie. Dus zijn we de auto uit gegaan en gingen we ergens zitten waar we mooi zicht hadden op het wak. Uiteindelijk kon ik een redelijk bewijsplaatje maken van de ijsvogel die het visje net te pakken heeft en uit het water wil vliegen. Helaas is er wat bewegingsonscherpte, maar als de vorstperiode weer intreed, weten jullie alvast waar ik op ga oefenen..
En de volgende dag had ik de verjaardag van m'n oma en die had al van tevoren gezegd dat er goudvinken in haar tuin zaten. En ja hoor, er zaten 2 mannetjes en 1 vrouwtje. En zo kon ik gelijk m'n nieuw aangeschafte Nikon d7000 uitproberen. Heb er nog weinig mee gefotografeerd, maar de 1e indrukken zijn goed.

11 opmerkingen:

 1. hier word ik nou jaloers van,(nee geintje) maar wat is dit mooi zoveel ijsvogels en ze zo mooi te kunnen fotograferen geweldig en dan of het niet opkan de goudvink en een halsbandparkiet dit is een oracht serie en dat in januari dat gaat wat beloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe kleurrijk kun je ze allemaal voor de camera krijgen!

  Weer een mooie periode ligt achter ons. Vorst geeft altijd veel mogelijkheden voor fotografen, helaas voor de vogels wat mindere tijden. In ieder geval hebben we één (ijs)vogel gered!

  Proficiat met alle foto's én natuurlijk de aanschaf van je nieuwe camera. De eerste goudvinkresultaten beloven heel veel concurrentie ;-)

  Hartelijke groet, Johan

  P.S. misschien wel leuk om de link naar Het Kontakt te vermelden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Arne,

  Mooie stek hoor. Foto's zijn mooi van kleur hoor.
  Hopelijk hebben jullie dit ijsvogeltje gered...

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo jij zet de ingeslagen weg van vorig jaar dit jaar weer door. Weer meteen heel fraaie soorten die je hier laat zien. Maar je bent ook wel een bikkel om met die kou op pad te gaan. Ik denk dat de ijsvogels geluk hebben gehad dat jullie het wak weer geopend hebben. Dat gaf ze toch de gelegenheid wat vis te vangen.
  Mooi hoor.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Arné

  Wat een prachtige serie zet je neer van de ijsvogel!! Prachtig en de foto's doen geheel niet onder voor die van (kanon)Johan:-) En wat een prachtige waarnemingen, de goudvink en halsbandparkiet, jullie zetten de Vijfheerenlanden qua vogelgebied wel ff op de kaart!! En wat is die Maarten toch een bikkel (jij ook natuurlijk) om op de fiets met die kou en snijdende wind op pad te gaan....Maar het levert fraaie foto's op die in de toekomst, met je nieuwe camera, alleen maar mooier en mooier worden en Johan maakt zich terecht zorgen:-) Succes met de D7000!!

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb je mooi gebruik gemaakt van het plekje waarbij de Ijsvogel regelmatig langs kwam. Het heeft jou prachtige platen opgeleverd. Ook de Goudvink foto´s zijn goed gelukt met je nieuwe camera. Veel plezier nog met je nieuwe D7000.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Arné, ik had al een tijd geen blogs meer bekeken. Dit is echt super! al die ijsvogels en wat een goede strategie om ze te kunnen fotograferen. Ik ben benieuwd naar de D7000 resultaten. Groet Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je foto's worden steeds beter, lijkt het wel! Een van mijn favoriete IJsvogelfoto's is die met die (vracht?)auto erachter, ook al staat het IJsvogeltje daar klein op. De Goudvink is ook prachtig!
  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Arné
  Ja..Wat is het heerlijk om die Ijsvogel voor je lens te krijgen..Dan vergeet je de kou...Zo'n foto waar een auto te zien is plaats je normaal gesproken niet snel ..Maar wat is dat eigenlijk mooi..dat contrast met dat kleine prachtige vogeltje.
  Ook de Goudvink is geweldig..
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap werk hoor!!
  Mooi hoor die ijsvogels
  Gr Chris

  BeantwoordenVerwijderen