Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

donderdag 28 juli 2011

Weekje op vakantie - Oostvaardersplassen (vogels)

Vorige week maandag ben ik een dagje naar de Oostvaardersplassen geweest. Omdat ik zoveel gezien en gefotografeerd heb, zal ik eerst wat over de vogels laten zien en later over de zoogdieren.

Als eerste gingen we naar kijkhut ´De grauwe gans´. Je had uitzicht over een groot water. Vaak zijn daar lepelaars en kluten te zien. Maar omdat het water nu vrij hoog stond zagen we die niet. Wel zag ik in een wilg veel boerenzwaluwen zitten. Toen ik daar een aantal foto´s van had gemaakt zag ik opeens een grote bonte specht erachter lopen. En dat maakte het natuurlijk een stuk leuker.


Als je terugloopt van de kijkhut loop je door het riet. Ik zag al veel rietzangers en andere moerasvogels zitten. Maar plots zag ik in mijn ooghoeken een vrij grote vogel door het water en riet rennen. Ik keek snel en zag nog net dat het een vrij zeldzame waterral was. Het ging zo snel dat ik geen foto heb kunnen maken. Maar ik ben natuurlijk sowieso blij dat ik hem voor het eerst heb mogen zien.
De morgen begon dus al goed.

Vervolgens zijn we verder gereden naar het bezoekerscentrum. We hebben daar de auto geparkeerd en zijn te voet verder gegaan. Ik genoot van het schitterende landschap. Op het eerste gezicht was het niet fijn dat het regende, maar de andere kant is, is dat je foto´s veel rijker van kleur zijn. Zie hier het mooie landschap van de Oostvaardersplassen.


Tussen al dit mooie landschap liep ook een mooie, schone, brede sloot. Opeens zag ik een kleine fuut in de verte omhoog uit het water komen. Ik liep een stukje door en wachtte tot de fuut dichterbij kwam. En dat gebeurde ook. Alleen was het geen jonge fuut, maar een veel mooiere dodaars. En wat bleek, het waren 2 ouders en 2 jong.
Ik heb een tijd gezeten en genoten van deze mooie vogels. Je moet er wel echt de tijd voor nemen om ze te fotograferen, want ze zijn erg schuw. Er kwamen namelijk een paar wandelaars aan en gelijk doken ze onder en zag ik ze 25 meter verderop omhoog komen. Gelukkig kwamen ze daarna weer terug.
Ik kan wel uren kijken naar het gedrag van de dodaars. Het is schitterend om te zien dat een van de ouders naar beneden duiken, een eindje verder omhoog komen en dan rondkijken waar een van de jongen is. Als de dodaars het jong niet ziet, begint ze te roepen. Het jong roept terug, ze zwemmen naar elkaar toe en het jong krijgt een lekkere maaltijd naar binnen geschoven. Dit heb ik meerdere keren gezien en elke keer was het weer mooi om te zien.
We besloten om verder te lopen richting kijkhut ´De zeearend´. Onderweg daar naartoe zag ik veel bruine/witte vogels vliegen. Ik wist niet gelijk wat het was en hield het maar op een fitis/tjiftjaf. Toen ik in de kijkhut was, bekeek ik mijn foto´s nog eens. Toen zag ik dat het een grauwe vliegenvanger was. Hier op de foto is een van de ouders en een jong te zien.Er waren vooral zoogdieren te zien bij de kijkhut, bijna geen vogels. Totdat mijn broertje ineens een putter op een tak zag. Na even wachten kwam hij terug en kon ik deze kleurrijke vogel fotograferen.Er volgt nog meer over de Oostvaardersplassen.


Groeten Arne

5 opmerkingen:

 1. Hoi Arne,

  Wat een sfeervol verslag. Ik was er zelf afgelopen dinsdag ook en het is een prachtig en uniek gebied. Mooi dat je de dodaars zo uitgebreid hebt kunnen bekijken.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha die Arne
  Je hebt wel weer een prachtig foto avontuur neergeschreven vind ik wat en heel leuk leest en prachtig wegkijkt. Het doet me aan mijn eigen omzwervingen denken en wat is dat dan leuk als je zulke leuke dingen voor de lens weet te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Peter en Robert,

  Bedankt voor jullie reactie.
  Het is idd echt een schitterend gebied waar je lekker kunt rondstruinen.

  Groet,
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat vosje in de oostvaardersplassen heeft een smal koppie zeg.
  Je hebt er leuke foto`s van gemaakt.
  De grouwe vliegenvanger heb je ook heel leuk schoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook jij bedankt voor je bericht.
  Het koppie van de vos was idd smal, zijn hele lichaam was smal en mager.

  Groeten,
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen