Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

woensdag 18 januari 2012

Dagje Zeeland en rondje streek

In de kerstvakantie was het vaak maar grauw weer. Dus het is erg leuk als je 2 weken vrij ben, maar dan moet het wel een beetje lekker weer zijn. En dat was het helaas niet.
Maar om de dagen met goed weer optimaal te benutten zijn we op een dag naar Zeeland geweest. Daar zijn we eerst aan het strand bij Burgh-Haamstede geweest waar ik opnieuw (met Kees en Johan ook al) de zeldzame Grote Burgemeester zag. En deze keer zat hij gelukkig een stuk dichterbij. Hoewel die schuw was, heb ik hem toch van zo'n 15 meter kunnen fotograferen. Eigenlijk heb ik helemaal niks met meeuwen, maar dit was toch wel een hele leuke ontmoeting.

Maar verder was er op het strand niet veel te zien, dus gingen we maar snel naar de Koudekerkse Inlagen in de hoop een velduil te kunnen spotten. Toen we aankwamen zagen we een grote groep kluten in de lucht cirkelen en iets verderop een blauwe reiger in de slootkant. Daarna hebben we op de Koudekerkse weg gewacht op een velduil, maar hoewel we 2 uur daar hebben gewacht, we hebben nog geen glimp van ze gezien helaas.


Vandaag had ik mijn camera naar school meegenomen. En omdat ze vooral 's middags bewolkt weer hadden voorspeld hoopte ik dat het in de ochtend mee zou vallen. En inderdaad, het viel mee toen ik naar huis fietste. Er waren wel wolken, maar gelukkig regende het niet.
Ik had verwacht watervogels te fotograferen in wakken, maar had helemaal niet gedacht aan de reigers. En die zijn nog leuker dan een paar eenden. En onderweg vlakbij de Achterdijk zag ik er opeens een heel dichtbij op het ijs lopen. Dus ik stopte heel voorzichtig en gelukkig vloog de reiger niet weg, wat ik wel had verwacht.
En ik had alle tijd om hem te fotograferen. Hij bleef maar heen en weer lopen en had geen aandacht voor mij. Nou, ik wel voor hem. Wat prachtig om dit van 10 meter te zien en te fotograferen.
En wat helemaal leuk was, af en toe stootte hij met z'n snavel keihard in het ijs, waar waarschijnlijk een vis onder zat. Tja, dat valt niet mee om er dan een te vangen. En na 5 minuten vloog hij weg, keek nog even door een doorkijkje en kreeg ik nog een laatste groet van een boomkruiper.


 
Tot de vogende keer.

Gr.
Arné

14 opmerkingen:

 1. Hoi Arne
  Ja..Het weer is op zo'n dag ook belangrijk..niet dat je bij mooi weer nu meer ziet..maar het heeft wel zo'n z'n voordelen :)
  Jammer van de Velduil..Maar de Burgemeester de Kluten..de Reiger op het ijs...en de Boomkruiper maakte alles denk ik helemaal goed..
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's van de reiger en de kluten!
  Verder een leuk verhaal om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's Arne!!!
  Vooral de Blauwe reiger vind ik er uit springen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Arne,
  leuke foto`s!
  Wat bijzonder zoveel Kluten bij elkaar!
  Geweldig dat je de Grote Burgemeester voor je lens kreeg.
  Die foto`s zijn wat flets maar dat zal wel door het weer zijn gekomen.
  Goed dat je de camera vandaag had meegenomen, geweldig die Reiger op het ijs en ook nog een Boomkruipertje!
  Groetjes weer,
  Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zo zie je maar ga je voor het een kom je met wat anders thuis,maar voor niets ga je nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Arne, ja de natuur is altijd weer anders dan je verwacht, maar je hebt je kansen goed benut.
  Ik vind de vlucht Kluten prachtig, knap vastgelegd!
  Maar ook de Blauwe reiger staat er mooi op, een leuke serie heb je daar van kunnen maken en vaak is dat nog niet zo gemakkelijk met deze schuwe rakkers.
  De foto op het ijs en het doorkijkje zijn mijn favorieten.
  En een Boomkruipertje kunnen vastleggen is ook een kunst op zich, kleine beweeglijke beestjes zijn het, dus compliment dat je daar nog zo'n nette foto van hebt kunnen maken.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Arne,

  Mooie reeks foto's laat je hier zien. De Burgemeester staat er zonder ketting erg fraai op. Het moment van de Blauwe Reiger heb je erg goed benut. Een aantal mooie platen van goede afstand kunnen maken, ook de doorkijk is leuk gekozen. De foto die er wel voor mij uitspringt is toch wel de vliegende Kluten. Wat mooi om dat te zien. De zwart/wit getekende vleugels zijn zo nog beter te zien, erg knap genomen.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat goed dat je die burgemeester herkent, ik zou hem voor een jonge zilvermeeuw aan zien ;-)
  De kluten zijn super, ik heb ze helaas nog nooit gezien

  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Arné

  Vind het knap van je dat, als je niets met meeuwen hebt, je de Grote Burgemeester toch nog herkent tussen al die duizenden meeuwen daar:-) Heb je blog en de vorige weer met veel plezier gelezen en vind de Reiger tussen dat hekje door zo grappig...Ben wel benieuwd hoe het staat met de aankoop van de nieuwe.......zijn je ouders al overstag?
  Nou, zodra het weer wat beter wordt maar weer eens afspreken met jou en Johan, hoop eigenlijk eens op een weekje strenge vorst...

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Arné,

  Helaas, de meeuw die je hebt gefotografeerd is geen burgemeester, maar een nog niet helemaal volwassen Zilvermeeuw. Burgemeesters (alle soorten & alle kleden) hebben witte vleugelpunten en hebben verder ook geen donkere delen in hun verenkleed. Bij een Grote Burgemeester moet je aan zoiets denken: http://waarneming.nl/foto/view/2913517 en als het een volwassen vogel betreft is -ie dus grijs (maar altijd met witte vleugelpunten).

  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Arné, weer een leuk aantal foto's aan je inmiddels groeiende collectie toegevoegd.
  Ik ben het niet helemaal eens met Jan Zwaaneveld, met name niet t.a.v. de witte vleugelpunten. Zoek maar eens op Birdpix op foto's van Grote Burgemeesters en ik zie op de meeste geen witte vleugelpunten. Mogelijk heeft hij wel gelijk m.b.t. de donkere delen in het verenkleed.
  Maar ja, al die meeuwen lijken ook zo vreselijk veel op elkaar he. Voorlopig maar gewoon rondom Leerbroek blijven fotograferen, daar kennen we de vogels allemaal door en door...

  Hartelijke groet, Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik drukte me wellicht wat ongenuanceerd uit door de vleugelpunten wit te noemen, laat ik dan zeggen LICHTE vleugelpunten - om precies te zijn wit bij volwassen dieren en (heel) lichtbruin bij onvolwassen vogels - en die lichte vleugelpunten vind je bij iedere Grote Burgemeester, ook die op Birdpix. Een Grote Burg met zwarte vleugelpunten zoals op deze foto's van Arné bestaat eenvoudigweg niet. Sla er maar eens een goede vogelgids op na of check de foto's op waarneming.nl en Birdpix en vergelijk die met de foto's van Arné. Sorry jongens, ik kan het ook niet helpen, ik had jullie die burgemeester graag gegund.

  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Arné,

  Dan maar geen Grote Burgemeester, je hebt in ieder geval wel een prachtige foto van de kluten genomen! En een leuk verhaal eromheen.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Weer een mooie blog met bijzondere natuurmomenten. De overvliegende kluten vind ik toch wel het mooiste, lijkt me geweldig om zoveel van deze mooie vogels bij elkaar te zien.
  De blauwe reiger wilde wel poseren en dat levert mooie plaatjes op. Jammer dat de velduil zich niet liet zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen