Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

donderdag 14 juni 2012

Jonge zwanen en steenuilen

Ik werd vorige week gebeld door een kennis, want die had een paartje zwanen met jong bij haar in de sloot. Toen de zon begon te schijnen ben ik er gelijk naartoe gegaan. Heb een aantal leuke plaatjes gemaakt. Bij de eerste foto zie je vader zwaan, met op de achtergrond een drinkend jong, meevarend op de rug van moeder. Met de laatste ben ik het meest blij. Dat komt ook omdat ik zo'n foto al in m'n hoofd had, en na een tijdje wachten en veel oefenen lukte het, met prachtig zonlicht erbij.
Gisterenmiddag was ik vrij van school, en ik zat te twijfelen of ik naar de Zouweboezem zou gaan, of naar de steenuilenplek. Uiteindelijk toch maar voor de steenuilen gekozen, waar ik absoluut geen spijt van heb gehad. Wat een geweldige middag was het. Toen ik eraan kwam, zag ik nog niet direct een steenuil. Dus ben ik een tijdje gaan zitten, totdat ik er één zag vliegen naar de dode perenboom toe. Maar toch was de afstand vrij groot, dus sluip ik via wat bomen en andere rotzooi wat daar staat dichterbij tot ik bij een hek sta. Nog steeds is de afstand vrij groot, maar dichterbij ga ik niet, want een weiland ligt voor me en dan zou de steenuil mij gelijk zien natuurlijk. 
Dus ik blijf daar een tijdje staan, en word plots opgeschrikt als er ineens een tweede vogel bij komt. In de eerste instantie denk ik aan de andere steenuil, maar het is weer een groene specht. Heel gaaf om te zien, een steenuil en een groene specht in dezelfde boom. Maar goed dat ik niet dichterbij stond, want nu had ik ze allebei in beeld. En aangezien ik een vast brandpunt heb (Nikon 300F4) kon ik dan niet uitzoomen. Achteraf dus maar goed dat ik niet nog dichterbij kon komen.
Iets later vlogen ze allebei weg, en ik zag waar de steenuil heen vloog. Dus loop ik weer terug en zie hem plots dichtbij op een paaltje zitten. Ik kon rustig op mijn gemak de camera goed instellen en foto's maken. De steenuil was helemaal op zijn gemak, en liet zich goed fotograferen. Dat kwam waarschijnlijk omdat ik onder een knotwilg zat, waar hij me niet zag.
Na een kwartiertje had hij het wel gezien en vloog weg. Maar niet ver, 10 meter verderop staat een treurwilg en in een opening ging die zitten. Wat een geweldige plaats. Ook deze keer liet hij zich prachtig fotograferen. En zo af en toe keek hij me aan, want al dat geklik, moet toch onder die wilg vandaan komen:-) Voor mij net weer een moment om af te drukken. 
Wat ik zelf mooi aan deze foto vind, is dat de wilg mooi vanuit de bovenhoeken gelijk naar beneden lopen.
Een uurtje later kwam de andere steenuil eraan, die ook mooi op de foto wilde. Wat was het een prachtige middag.
En hopelijk zijn er binnenkort jonkies van de steenuil. Vorig jaar was dat het geval, dus ik denk en hoop dit jaar weer.

Groet,
Arné

9 opmerkingen:

 1. Hallo Arne, leuk plekje heb je daar met Steenuil en Groene specht...wat wil je nog meer. Mooi vastgelegd.

  Groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit is toch genieten van de bovenste plank.wat heb je die steenuil mooi gepakt en de jonge zwaantjes dat blijft ook altijd leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lovely Little Owl portraits Arne, especially the final one in the series with the tree cutting diagonally through the frame.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's de zwaantjes zijn geweldig.
  Dan de groene specht en het uiltje samen in één boom, echt gaaf is dit.
  In de vergroting komen de foto's goed tot zijn recht.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie blog Arne!
  Je bent lekker fanatiek bezig, meteen er op af
  als er wat leuks te fotograferen valt.
  En prachtige foto's heb je weer gemaakt, zowel
  van de zwanen als van de Steenuiltjes.
  En ja een Groene Specht en een Steenuil in een
  boom vastleggen is uniek!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Arne...
  die Schwanfamilie ist dir wirklich gut gelungen...meine Favoriten sind die Eulenbilder.. gerade weil diese Vögel so scheu und nur schwerr zu Fotografieren sind.. freud man sich um so mehr über schöne Bilder..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's weer, Arné!
  Mijn favoriet is die onderste van de zwanen, heel fraai die koppen zo synchroon en alleen de jonge zwaan echt scherp.
  Steenuiltje + Groene Specht is ook erg leuk!
  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Arné,

  Wat maak jij de laatste tijd erg fraaie foto's (door je lens) en kom je mooie natuurmomenten tegen.

  De Jonge zwaantjes zijn altijd erg leuk om vast te leggen. Als ze dan ook nog een s meewerken voor een foto die je al in je hoofd had zitten, dat is altijd een heerlijk gevoel. Je eerste foto vind ik trouwens ook wel goed gezien, je had alleen de kop van vader misschien nog wel iets kunnen oplichten. Ja dan de Steenuilen weer....ze zijn zo leuk. Als er dan ook nog eens een Groene Specht in dezelfde boom zit en allebei op de foto krijgen met vast brandpunt...petje af hoor.

  Ik heb weer genoten van je blog. Ik ga snel je volgende bekijken.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen