Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

woensdag 20 juni 2012

Zouweboezem en steenuilen met jong

Gisterenochtend ben ik naar de Zouweboezem gegaan. Het was mooi weer, niet te hard licht, dus ideaal weer om te fotograferen. Bij aankomst kwam ik op het vlonderpad een man tegen die ook hier in de buurt woont. Ik stond met hem een tijd te praten, als ik ineens wat gerommel achter me hoort. Ik kijk om en kijk recht in de ogen van een wezel die me op een paar meter afstand staat toe te kijken. Ongelooflijk, ik pak gelijk m'n camera die op statief naast me stond en maak foto's. Maar dat valt nog vies tegen, wat een snelle rakkers zijn het toch. Ze staan geen moment stil, dus om een goede scherpe foto te maken, is nog een hele klus. Toch heb ik er een aardige serie aan over gehouden. 
Bij de laatste foto staat ie op 2 (!!) meter afstand.
Iets later kwam  ook nog een fuut met 2 jong mooi dichtbij. Vanaf het bruggetje kon ik ze mooi fotograferen.
Wat begon het toch al mooi.
Daarna ben ik doorgelopen naar het platvorm bij de zwarte sterns. Die waren weer lekker actief, en omdat het zonnetje scheen, moesten ze natuurlijk ook even douchen.
En speciaal voor Remco van Daalen, de purperreiger.

De avond daarop ben ik weer bij de steenuilen hier in Leerbroek wezen kijken. Na een halfuur hoorde ik opeens een hoop gekrijs. Wat bleek nou? De steenuil zat een stuk verderop in een perenboom te krijsen naar een kat die voorbij liep (1e foto). En de kat kwam mijn kant op lopen. 
Dus om het beter te bekijken liep ik die richting op en bleef achter een hek staan wachten. Terwijl de kat alsmaar dichterbij komt, komt ineens ook de steenuil eraan vliegen, die 8 meter voor mij land in een oude dode fruitboom. Ik heb hem nog nooit zo dichtbij en nog nooit zo mooi kunnen fotograferen. Wat een geweldige vogel, hij bleef er wel 2 minuten zitten.
Daarna vloog hij weg en landde een stuk verder in een es. Ik besluit (nog natrillend van de 10 liter adrenaline die door m'n lijf heen spoot) om verder te lopen, en te kijken of ik misschien een jonkie kon horen in de knotwilg. Maar nee, ik hoorde geen jonkie, ik zag een jonkie. Op de steenhoop zat een jonge steenuil die een paar seconde bleef zitten, maar daarna gelijk tussen de hoop stenen verdween.
Ik besloot maar om tegen een knotwilg aan te gaan zitten, wachtend totdat die weer tevoorschijn zou komen. Ik had er wel veel geduld voor nodig (2 uur), maar wat liet hij zich mooi zien.
De zon scheen nog steeds, waardoor er een mooie warme gloed op kwam. Wat was het genieten daar!

Dus het kan zomaar zijn dat er binnenkort weer steenuilenfoto's op m'n blog komen. Ze blijven mij niet vervelen.

Hartelijke groet,
Arné

20 opmerkingen:

 1. hey arne, de foto van de hermelijn is wel heel bijzonder! Je gaat haast denken dat het een ontsnapt beestje is;) Waar een kat al niet goed voor kan zijn. Leuk dat de steenuilen succesvol gebroed hebben! gr wiegert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Arne,
  Je heb wel weer een hoop mooie momenten gehad. Die wezel is heel mooi om te zien, ik heb ze nog nooit gezien. En de uilen moet je nooit mee ophouden geniet ik elke keer weer van.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, Arne, dat is een hele mooie serie, wat een heerlijke waarnemingen. Ik kan me voorstellen dat je er ondersteboven van was. De wezel is super, die heb ik nog nooit gezien. De futen blijven altijd prachtig met die jongen: mooi neergezet!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een wezel en wat voor een foto,s en dan ook nog de jong steenuiltjes zulke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dagen willen we allemaal wel. (ik viel weg dit hoort nog bij het vorige)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Arne
  Wat een mooie momenten..De Wezel..Steenuil..Zwarte Stern en Purperreiger..De Wezel en de Steenuil..Daar mag je wel een apart blog van maken..Dat zijn van die wereldmomenten!
  Super in één woord...
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterende foto's Arné, m'n complimenten!
  De wezel is natuurlijk een uniek buitenkansje. Zeer alert gereageerd, mooi laag standpunt.
  Futen met jonkies: altijd mooi.
  En wat zijn de foto's van de steenuilen van dichtbij gemaakt.
  Hardstikke goed, ik ga binnenkort eens met je meekijken...

  Hartelijke groet, Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Arnë ik heb weer genoten van je mooie Zouweboezem avontuur, en leuk dat iemand met de achternaam Roest zoveel uilen foto's kan maken. Groeten van Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Arne, wat laat je weer prachtige dingen zien!
  De Wezel heb je heel mooi vastgelegd, dit buitenkansje
  super benut.
  Maar ook alle vogels heb je er fraai op staan.
  En ja de Steenuilen is werkelijk subliem, goed dat je
  er bij vertelt hoeveel tijd en energie je hier in stopt.
  En een beetje hulp van de kat was ook fijn natuurlijk.
  Een super serie, groot compliment!
  NAtuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. WAt heb je mooie fotomomenten gehad, prachtig om de wezel te zien, dat zijn momenten om te genieten en dan heel snel zijn..;-) En de uiltjes, je ziet, geduld is een schone zaak, het is je gelukt. Nu maar hopen dat je nog meer foto's kunt maken.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fantastische serie. Wezel, steenuil, hiervan kunnen gewone mensen alleen maar dromen....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Arné,

  Soms heb je van die dagen dat alles gewoon meezit.
  Wat een prachtige ontmoetingen en foto's!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat zie jij toch vaak mooie dieren bij jou in de omgeving. Zo'n wezel, dat is toch een niet alledaagse ontmoeting, en nog heel mooi op de foto gezet. En verder, de steenuiltjes, de zwarte stern, purperreiger, allemaal vogels die ik nog nooit heb gezien. Prachtige blog weer.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wowwww Arné...ik ben onder de indruk man!!! Schitterend om een Wezel zo te kunnen vastleggen en dat op nog géén 2 meter. Daar droom ik ook steeds van om een keer een Hermelijn/Wezel te kunnen platen....jij hebt hem i.i.g. al prachtig kunnen platen!!!

  Zwarte Stern, Fuut met jonge en weer die verdomd mooie Steenuiltjes + Juveniel. Ja het bewijs maar weer dat je eigenlijk elke dag wel er op uit wilt met zo'n dijk van een lens en wat komt het je foto's zo ten goede.

  Ik heb genoten met een grote G.

  Bedankt voor de Purperreiger staat er ook netjes op.

  Jammer dat de Zouweboezem niet naast de deur ligt voor me, anders hadden we snel wat af kunnen spreken! ;-)


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tjonge, Arné, wat een topfoto's van die wezel! Prachtig! Ben niet jaloers maar toch wel een heel beetje:-) En van die Steenuiltjes zit ik ook te genieten want die heb je er ook prachtig opstaan! Lees dit blog nu al voor de 3e keer en zit nog steeds te genieten van de foto's en het verslag! Top!

  Groet Kees

  p.s. spreken snel eens af en gaan we weer eens met z'n viertjes op pad, Juli is de tijd voor de Steltlopers....de Hardinxveldse Kees komt vrijdag weer terug van vakantie dus laat maar weten wanneer je eens een vrijdag of anders een zaterdag vrij bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel erg tof weer Arne ik zit verlekkerd te kijken naar de steenuilen omdat de mijne hier nog altijd niet te vinden is. Kan dood zijn op een gegeven moment moet alles er een keer aan geloven. Een fraaie serie man!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. echt goed gedaan, mooie foto's.

  Groet

  Robert

  robert-1968.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Arne,

  Wat een gave serie zeg. De wezel is top en het steenuiljong is helemaal een snoepie ;)
  Gaaf hoor

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nou Jij bent een mazzelaar!
  Geweldige serie hoor.
  groeten Trijntje

  BeantwoordenVerwijderen