Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

dinsdag 11 december 2012

Goilberdingenwaard

Afgelopen zaterdag ben ik met Johan en broertje Maarten op pad geweest. Terwijl het nog wat donker was gingen we al op pad om zo hopelijk de zonsopkomst te kunnen fotograferen.
En daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Op een gegeven moment, na meerdere keren te zijn gestopt voor wat landschapsfoto's, besloten we om te gaan kijken bij een meertje (voor de mensen hier uit de buurt; het Wiel van Bassa). Want tijdens het langs rijden zagen we mooi de mist hangen. En de zon scheen daar prachtig op, zodat er een mooie gouden gloed tevoorschijn kwam. 
Terwijl we daar langs de kant stonden was het optimaal genieten. Er zaten 2 paartjes Knobbelzwanen en veel eenden. Ik wachtte telkens het moment af tot de zwanen hun veren uitklapten of wanneer ze tegelijk een mooie houding aannamen. Heb er een hele reeks foto's van kunnen maken.
Nadat de zwanen een stuk verder zaten en de mist wat weg trok reder we verder naar Everdingen, met toch wel de torenvalk als doel. Die zijn daar niet zo schuw, omdat het een vrij druk gebied is wat betreft wandelaars. Voordat we daar aankwamen zat dit koppeltje zwanen in een zeer kleine wak. Een hele andere sfeer dan de foto's hiervoor, maar toch ook leuk..
We liepen nog geen 5 minuten in het gebied Goilberdingenwaard toen de Torenvalkvrouw zich al liet zien. Voorzichtig liepen we er naartoe en ze liet zich inderdaad van opvallend dichtbij fotograferen. En natuurlijk wacht je een moment af tot ze wat leuks gaan doen.. Zoals even in balans blijven door even met de vleugels te klappen, of door weg te vliegen. Meerdere keren was ik te laat bij het weg vliegen, maar gelukkig was ik toch een keer op tijd!
Nadat ik al veel foto's had gemaakt zag ik de TV weer in een boom zitten. Ik liep er rustig op af, en zag haar plots naar beneden storten. En wat ik al hoopte en verwachtte was ook zo, ze had een muis te pakken! Ik zelf zat een paar meter verder onder een boom, maar het maakte haar niets uit, ze at gewoon verder en vloog niet weg voordat ze de muis op had!
Ik dacht dat ik het spectaculairste moment wel gehad had, maar dat moest nog komen. Want nadat de TV de muis op had, vloog ze vlak boven me in de boom!! Maar omdat ik er helemaal onder lag probeerde ik zo voorzichtig mogelijk uit de takken vandaan te komen. En tot mijn grote verbazing bleef ze zelfs nu zitten. Tja, je kan niet veel anders dan een kopportretje maken als ze zo 3/4 meter van je vandaan zit. Ook kon ik mijn statief er nog bij pakken die onder mij lag om zo 100% zeker te zijn van de scherpte. 
Zo lang ik maar rustig deed, accepteerde ze me gewoon. Wat een ervaring!!
En omdat het een relatief klein gebied is, zagen we de TV bijna constant. Op een gegeven moment ging ze bidden, dook naar beneden en ja hoor, ze had alweer een muis te pakken. Deze keer ging ze op een paal zitten, om daar de prooi op te eten.
Eerst ging het hapje voor hapje, maar omdat dat te lang duurde, ging het op het laatst maar helemaal naar binnen. En tenslotte moesten ook de pootjes nog even worden afgelikt. Het was een prachtig schouwspel!
 Hier nog eentje dat ze aan het bidden is terwijl de zon haar mooi belicht, en als laatste van de torenvalken eentje dat ze lekker in de zon zit op een mooie tak.
Het gebiedje grenst aan de lek waar ik een Grote zaagbek zag. En ik besloot om haar te besluipen. Elke keer  als ze naar beneden dook om op vissen te gaan jagen, kon ik snel een stuk dichterbij komen. Tot ik bijna aan het einde van de pier was. En waar ik al op hoopte, kwam nog uit ook. Vlak voor me kwam ze weer op. Nog nooit eentje gefotografeerd, en dan zo ineens vlak voor je. En op het laatst vloog ze op en ook daar kon ik een paar scherpe opname's van maken. Ben er wat blij mee!
En op de terugweg zagen we nog een buizerd die een flinke prooi (haas o.i.d.) te pakken had. Maar de ekster vond het wel leuk om de buizerd te pesten en trok telkens aan de staart. Technisch geen mooie plaat, maar hopelijk maakt het moment het goed!
En hopelijk komt er nog meer sneeuw de komende tijd. Blijft mooi en verveelt bij mij niet snel. En als de vogels dan ook nog meewerken, komt het helemaal goed.
Johan, bedankt nogmaals voor deze schitterende dag! En Kees, bedankt voor de tip van dit schitterende gebied!!

Hartelijke groet,
Arné

10 opmerkingen:

 1. Wat een mooie dag hebben jullie gehad, met de opkomende zon en dan de zwaan zo mooi op de foto weten te nemen, klasse. Het was ook een mooie dag om er op uit te gaan. Het torenvalkje op het randje van het stokje is wel een pracht foto. Het was weer met je mee genieten.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie ervaringen en wat een pracht beelden heb je er aan over gehouden het is heerlijk meegenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb genoten van de foto's en het verhaal erbij. De mooiste foto vind ik toch die twee zwemmende zwanen; toppie !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Arné,

  Prachtige serie van zowel de Knobbelzwanen in ochtendlicht als de Torenvalk!!

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's, zeker die van de torenvalk, die springen er voor mij uit.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw prachtige foto's en dat allemaal op 1 dag. Ik ben dol op dat soort zwanen foto's, vind ze super! Torenvalk portret is ook erg mooi. Groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een schitterende sfeervolle foto's van de zwanen bij zonsopkomst, dat zijn echt toppers. Ja en een torenvalk zo goed en superscherp in beeld krijgen is ook wel gaaf.
  Hele mooie foto's ook.
  De pestende ekster met buizerd vind ik een leuke foto.
  En mevrouw zaagbek niet te vergeten, ook heel mooi vastgelegd.
  een prachtige dag, dacht ik zo.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Arne, wat een topdag hadden jullie!
  De Zwanen in het ochtendlicht vind ik erg mooi, wat een lekkere sfeer.
  De Torenvalk foto`s vind ik sùper gaaf, de een nog mooier dan de andere.
  Gaaf om deze leuke vogel van zo dichtbij te kunnen fotograferen.
  De opvliegende Zaagbek en Buizerd die gepest wordt door de Ekster ook klassen.
  Ik heb genoten van je blog.

  Groetjes greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige sfeerbeelden van de zwaan in het zachte warme licht. Ook de torenvalk staat er uitstekend op. Mooi dat ie zo gewend is aan mensen , als ik er hier eentje zie is hij meteen weg.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig blog, Arné en vooral de knobbels zijn schitterend!
  Nu maar hopen dat dit gebied voor ons toegankelijk blijft en we er nog lang van mogen genieten!
  En hopen op wat weer meer winter en wat minder regen:-)

  Groetjes Kees

  BeantwoordenVerwijderen