Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

donderdag 4 april 2013

Uilenspektakel

28 maart
Deze donderdagmiddag ben ik samen met Johan naar een velduilenplek gereden. Heel de middag waren we naar ze op zoek, maar we kregen ze maar niet te zien. Wel liet een buizerd zich een keer zittend en vliegend vast leggen. En na nog een rondje gereden te hebben zat die op een paal in een sneeuwstorm en iets verderop een wulp in de sneeuw.
Prachtig om allemaal te zien, maar hiervoor waren we niet gekomen, dus nog maar een rondje gereden in de hoop een velduil te kunnen spotten. Op een gegeven moment zag we wat auto's staan. We gingen erbij staan, pakten de verrekijkers en speurden de slootkanten af (dat is een van de favoriete plekken van de velduil). Maar we zagen ze niet..
Na wel een minuut te hebben gespeurd zag ik er ineens een zitten! Vlak voor ons zag ik 2 felgele ogen uit het gras komen. Wat een machtig gezicht is dat!
Constant zat de velduil zo'n 15 meter voor ons en ongestoord keek ze wat rond. Ook zagen we een tweede velduil zitten, een eind verderop in het weiland, maar met een sneeuwstorm erbij, geeft het toch een leuk beeld.
En hoewel het bewolkt was, hoopten we dat ze gingen jagen. Het licht werd steeds minder. Opeens zag ik de velduil van bovenstaande foto naar de andere toe vliegen. Deze liep omhoog en even later gingen ze jagen. Geweldig om te zien, maar erg moeilijk om met dat weer vliegbeelden te maken. Toch nog een paar opname's gemaakt waar ik erg blij mee ben.
29 maart
De volgende dag zag ik totaal onverwachts de steenuilen weer bij mij in de omgeving van Leerbroek. Vorig jaar heb ik ze redelijk goed kunnen volgen en fotograferen, maar afgelopen herfst/winter heb ik ze niet gezien. Dus een hele verrassing dat ik ze weer zag.
30 maart
De volgende dag ben ik gelijk weer naar de steenuilen gegaan. Deze keer lieten ze zich wat minder vaak zien. Wel kwam er een keer één heel dichtbij op de grond zitten.
1 april
Maandagmiddag ben ik er weer even geweest. En hier kun je goed zien dat je ontzettend goed moet kijken. Ze hebben uitstekende schutkleuren en kunnen helemaal op gaan in hun omgeving.
En als dan even later het zonnetje er nog meer bij komt, gaan ze heerlijk zitten zonnen. Het waaide wel erg hard wat op de tweede foto goed is te zien..
 2 april
Deze avond ben ik met Johan en broertje Pieter weer naar de velduilen geweest. Helaas lieten ze zich deze keer minder mooi zien. De zon was al een tijdje onder en toen pas begonnen de velduilen met jagen.
Maar we zagen wel andere mooie vogels, zoals een kievit in mooi avondlicht, een aantal wulpen en ook 2 patrijzen. En dat maakte de avond toch weer mooi.
Hartelijke groet,
Arné

7 opmerkingen:

 1. De uilenman in optima forma!
  Mooie serie Arné, hier mag je trots op zijn.
  De velduilen waren natuurlijk iets bijzonders en de vliegbeelden zijn nog best goed gelukt ondanks de moeilijke omstandigheden.
  Binnenkort nog wat ransuilen, bosuilen- en kerkuilenfoto's en je serie is compleet ;-)

  Groet, Johan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele mooie foto's, en wat een schutkleuren hebben deze velduilen. Super! Groet, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O Arnè wat een prachtige uilenserie daar ben jij toch wel specialist in ondanks hub=n schutkleur en je mateloos geduld is het toch maar gelukt en dan als bonus nog een paar patrijzen en een buizerd die toch ook niet altijd even meewerkt geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Arné,

  Jij bent vast naar Brabant geweest. Mooi hoor die velduilen.
  Je steenuilen zijn helemaal super.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een benijdenswaardig mooie uilenblog Arne!
  Prachtige reeks van beide uilensoorten, maar ook
  de overige vogelfoto's mogen er zijn en Patrijzen vastleggen
  in het Jaar van de Patrijs is natuurlijk ook heel leuk.
  natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supergaaf Arné, vooral die Velduilen! (De rest ook hoor).
  Het is ons nog nooit gelukt om de Velduil zelfs maar te zíen op die plek (ik denk tenminste dat het dezelfde plek is), dus ik ben best wel een beetje jaloers op je foto's ;-)
  Prachtige blog weer!
  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig dat steenuiltje zeg.Heb ook je andere blogs bekeken.Ga niet overal op reageren, maar ik heb weer genoten man!

  BeantwoordenVerwijderen