Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

woensdag 11 mei 2011

Geen ijsvogel, wel steltkluut!

Ben vanmiddag weer naar de ijsvogels gegaan, maar ik heb ze helaas niet op de foto. Wel een paar keer langs zien vliegen en gehoord.
Ben daarnam maar naar de Lappenheide in Acquoy geweest, had daar vorig jaar wel leuke dingen gezien, vooral veel eendensoorten en steltlopers.
Vandaag was dat zeker het geval, want ik heb de zeldzame steltkluut gespot, ben er natuurlijk super blij mee. De foto is overigens geen mooie, maar ben er toch blij mee. Want het is een soort die je maar zelden ziet.Verder heb ik bijna de hele middag plat op mijn buik gelegen om de oeverlopers (staan op de rode lijst) te fotograferen met laag standpunt. Het zijn prachtige steltlopers, maar zijn erg beweeglijk, dus je moet wel geduld hebben om ze er een beetje goed op te krijgen. Maar met enige moeite lukt dat wel.Als je lang stil ligt, komen ze vanzelf naar je toe. Maar 1 verkeerde beweging en ze zijn weg. Ze lopen de hele tijd aan de rand van het water, om het een en ander op te pikken, zoals wormen en insecten. Oeverlopers zijn gemakkelijk te herkennen aan de korte poten en in zijn vlucht valt de witte vleugestreep erg op.Tegen de avond werd het licht minder hard en dus mooier. Ik heb nog tot 7 uur gewacht, want ik hoopte dat er nog een oeverloper voor mij in het tegenlicht kwam lopen. Dan zie je de silhouetten heel mooi. Maar dat viel nog vies tegen, want elke keer stelde mijn lens scherp op de felle golven. Na lang wachten kreeg ik mijn zin en lukte het om een oeverloper in tegenlicht te fotograferen.

Het was een mooie afsluiting van de dag en de volgende keer als ik weer tijd, even naar de Lappenheide crossen.

Groeten, Arne

1 opmerking:

 1. Hé Arne

  Mooie waarneming van de Steltkluut en hij staat mooi herkenbaar op de foto! Compliment!
  Ik ben er vanavond (ca.20.30 uur) nog ff geweest maar het was erg rustig. Een paar Oeverlopers en wat Grutto's en dat was het wel.
  Ken je deze http://lekkervogelen.web-log.nl/ al?

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen