Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

dinsdag 16 augustus 2011

Jonge ijsvogels

Gisteren was ik alleen om 8 uur naar de ijsvogels gegaan. Ik ging express 's ochtends al, want de vorige keren had ik last van foto's die en over- en onderbelicht waren, de tak was overbelicht en de ijsvogel was eigenlijk te donker op de foto. Dus heb ik gelijk toen ik eraan kwam de tak verplaatst, zodat dat probleem verholpen was.
De hele ochtend scheerden de ijsvogels heen en weer, helaas gingen de ijsvogels niet op 1 van de takken voor de hut zitten. En als je dan pas om 14.30 een ijsvogel op 1 van de takken ziet, kan ik je zeggen dat je een gat in de lucht springt. Dan is je geduld wel beloond in ieder geval.
Ik heb de ijsvogel eest even met rust gelaten en na 10 seconde maakte ik de eerste foto. Gelukkig keek de ijsvogel niet op of om en kon ik dus een leuke serie maken van de ijsvogel die ongeveer 5 meter voor de hut zat. Ik had ze nog nooit zo dichtbij gehad, dus was het stil zitten geblazen. 1 beweging tegen het camouflagekleed betekend dat je de ijsvogel het eerste uur niet meer hoeft te verwachten.

Na 2 minuten vloog ze weg en ging ergens boven mij in de boom zitten. Dus moest ik nog steeds stil zitten. Ik bekeek mijn foto's nog even snel en terwijl ik dat deed hoorde ik een harde plons in het water. En ja hoor, daar zat de ijsvogel weer. En deze keer had ze een kleine kreeft ofzo in haar snavel. Heel leuk ook om te zien hoe ze zo'n beestje kapot slaan.Na een paar minuten vloog ze weg. En na 10 min. kwam er weer een ijsvogel. En ik denk dat dit een jong is. Want ik zag ze aan komen vliegen, ze landde op een tak, dook gelijk in het water en ze kwam weer terug met een takje in haar snavel. Ze gooide het een paar keer in de lucht, maar de laatste keer ving ze het niet op. Het belandde in het water. En ze bleef maar kijken waar het gebleven was, het zag er heel grappig uit, kijk maar naar de foto's.Ik heb in ieder geval een prachtige dag gehad. En ik ga er deze week zeker nog een paar keer heen.

Groeten,
Arne

9 opmerkingen:

 1. Hoi Arne,

  Het licht is nu inderdaad een heel stuk beter. Mooie serie gemaakt. Wat heerlijk zo'n stekkie!
  Bij ons in het Noorden zie ik ze dit jaar niet maar ik ben dan ook geen ijsvogel specialist dus ze zullen er vast hier en daar nog wel zijn.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig stukje over de IJsvogels, Arne.
  Heb het met veel plezier gelezen en genoten van je mooie foto's!
  Vind het knap met die Nikkor F/4.5 300mm lens!
  Denk wel dat de D90 je goed bevalt! Komt er nog een keer een nieuwe lens?

  Groet Kees

  p.s op mijn blog kun je gewoon reageren met je google-acount, hetzelfde als ik doe op jou blog:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor jullie bericht.
  De Nikon d90 bevalt prima Kees. Ik vind de scherpte en kleuren heel goed.
  Ik ben ook van plan om een Nikon 300 mm f4 te kopen met een 1,4 of 1,7 converter. Maar wat gebeurt er bij jou met de F-waarde als jij de 1.4 converter erop zet? Blijft die F4 of verandert die? En kun jij mij de link geven welke converter jij precies heb?
  Ik ben trouwens ook van plan om een goed statief te kopen en je kunt helaas niet alles tegelijk :-).

  Groet,
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste arne,
  Wat een mooie momenten heb je hier vastgelegd, je geduld is zeker beloond! Heerlijk zo'n plekje, heb je zelf een schuilhut gebouwd?

  Veel plezier als je nog een keer gaat, ik kijk uit naar nog zo'n serie.
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marion,

  Dankje. Het is zeker heerlijk als je een ijsvogelstek heb.
  Ik heb de schuilhut idd zelf gebouwd. Door middel van een camouflagekleed en veel takken heb ik er een soort tentje van gebouwd.
  Werkt ideaal en de ijsvogels zien mij daardoor niet. Maar ik hen wel :-).

  Groetjes,
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed zeg! Ik meld me graag aan als je een excursie naar de hut organiseert... Mooie beelden, ook weer die van vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als alleen ik er al in m'n eentje in zit is het al krap, het scheelt dat mijn broertje die ook soms meegaat klein is :-).
  Het zit niet echt lekker dus. Maar ja, je krijgt er wel wat voor terug.
  Alhoewel, vandaag heb ik er, toen ik er net in zat, 1 gezien. De verdere 3 uur geen ijsvogel op een tak te zien :-(.
  Maar ja, de ene keer valt het mee en de andere keer valt het tegen. Dat is nu eenmaal zo.

  Gr.
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow... dit zijn dus foto's waar ik jaloers ben...
  Wij hadden een plek waar we IJsvogels hebben gezien. Maar niet zo mooi op de foto gekregen als jij!!! Goed werk zeg!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook jij bedankt voor je reactie.
  Het kost ook wel wat voorbereiding. Mijn eerste foto's van deze stek waren erg donker. Gisteren heb ik een aantal takken verplaats zodat het licht beter is.
  Wat is het genieten he, als je een ijsvogel ziet.
  Ik vind het in ieder geval het mooiste vogeltje van ons land.

  Groet Arne

  BeantwoordenVerwijderen