Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

zaterdag 6 augustus 2011

Steenuilen!

Ik weet sinds kort dat er bij mij in de buurt een steenuilen echtpaar zit, met sowieso 3 jongen.
Elke dag bijna ga ik er wel een keer kijken. Het is elke keer weer een verrassing waar de steenuil zit. De ene keer op een paal, dan weer op een hek en zelfs een keer in een schitterende dikke halfdode es.
Steenuilen laten zich het beste zien met zonnig en het liefst ook windstil weer. Ze jagen 's nachts op muizen,  reptielen e.d.
Overdag zitten ze, zoals je op de foto's kunt zien, te zonnen op een uitkijkpost. Ze houden zich het liefst schuil op oude rommelige boerderijen met fruitbomen en/of knotwilgen.
De plek die ik weet is een goede plaats voor steenuilen. Er zijn: knotwilgen, oude hoogstamfruitbomen, veel hekken en palen en een rommelige omgeving.
Ideaal voor de steenuil dus.


Ik hoop dat de steenuilen er volgend jaar weer jongen gaan grootbrengen. Het zijn schitterende vogels, maar wel schuw. Maar als je ze voorzichtig benaderd achter wat struiken en met wat camouflagekleding aan, kun je ze toch leuk bekijken.

Groeten,
Arne

9 opmerkingen:

 1. Prachtige fotos van de steenuiltjes, wat zien er lief uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie Stef.
  Het zijn idd schatjes, vooral de jonkies.

  Groeten,
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Arne,
  Dit vind ik prachtig om te zien, heb er een keer een gezien bij de blauwe kamer in Rhenen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Cees,

  Bedankt.
  De steenuil bij de Blauwe Kamer zag je zeker bij de ingang op een dak met blauw/witte strepen? Want daar zit vaker een steenuil.

  Groeten,
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. geweldig!!!!!
  wat super dat ze daar zo maar zitten te poseren.
  Zelf heb ik er nog nooit eentje in de natuur gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ze poseerden inderdaad mooi.
  Ik begrijp het heel goed dat je er nog nooit een in de natuur gezien hebt. Want soms zie ik ze in een fruitboom vliegen, maar hoe ik dan ook kijk, ik zie ze niet. De schutkleur is echt heel goed.

  Groeten,
  Arne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit zijn de krenten in de fotopap waar we het toch allemaal voor doen. Er zitten er elk jaar hier ook wel maar op de foto zetten lukt me hooguit drie keer per jaar. Elke dag zie ik er wel een zitten op een bepaalde plek doch zoals al geroepen slechs drie keer per jaar lukt het me om er een op 5 meter te benaderen. Je foto's zijn in ieder geval alvast erg mooi. Hopen dat je volgend jaar misschien net een paar stapjes dichter kan komen dan wordt het nog mooier. Bij mij werkt het echt als ik de lens voor mijn gezicht houdt en dan elke keer een stapje zet in de richting van de uil Ik zet er dan wel een petje bij op wat ik ver over mijn hoofd trek. Mijn indruk is dat het beter werkt dan eerst dichtbij komen en dan pas richten...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Peter,

  Ze zijn idd vrij ver weg voor op de foto te zetten. Ik ben van plan om dit jaar het met deze foto's te doen. Maar omdat mijn camouflagekleed bij de ijsvogels hangt, kan ik die niet bij de steenuilen gebruiken.
  Ik hoop volgend jaar (als de stenuilen er weer zitten) daar het camouflagedoek neer te hangen (als het mag van de boer) en dan betere foto's kan maken.
  Hoop dat dat gaat lukken.

  Groet Arne

  BeantwoordenVerwijderen