Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

vrijdag 28 oktober 2011

Biesbosch en Zouweboezem

Vorige week vrijdag ben ik in de Biesbosch geweest, bij Polder Maltha. Toen we aankwamen rijden, zag ik al een grote groep met vogels in een weiland vliegen. Ik had al een vermoeden, namelijk graspiepers. Toen ik even later met camera en statief daarheen liep zag ik dat het inderdaad graspiepers zijn. Alleen zijn ze erg schuw, dus erg moeilijk om er een goede foto van te maken en zeker als je zoals ik een 300 mm. heb.
En ook vind ik het niet echt mooi als ze daar in het gras zitten. Dus ging ik maar langs de weg zitten wachten, in de hoop dat ze op het hek gaan zitten. En inderdaad, na een tijdje wachten gingen er 2 graspiepers op het hek zitten. Helaas ver weg, maar toch leuk, ik heb ze namelijk nog nooit eerder gefotografeerd.
Daarna zijn we verder gelopen en eigenlijk verder niks leuks meer gezien. Het viel me daarom ook wel een beetje tegen.
Op de terugweg gingen we toch nog maar even bij de kijkhut kijken, in de hoop daar iets leuks te zien. Op de weg daar naartoe zag ik deze zwaan elke keer met zijn kop het water ingaan en omhoog komen. Dus daar heb ik een tijdje gezeten en gewacht op het moment dat de zwaan met waterdruppels boven kwam. En dat gebeurde al vrij snel. Wel had ik te maken met hard licht. De zon scheen redelijk hard, dus besloot ik daarom maar iets te onderbelichten, zodat de zwaan niet overbelicht is.Aangekomen bij de kijkhut zag ik eigenlijk ook niet veel bijzonders. Wel een paar smienten en andere eenden, maar die zaten veel te ver om er een mooie foto van te maken.
Totdat er opnieuw een zwaan aan kwam zwemmen. En ook deze keer besloot ik weer om de foto onder te belichten, waardoor de zwaan mooi wit blijft en het water mooi donker word, wat een mooi contrast oplevert.
Na deze ontmoeting was ik weer niet helemaal teleurgesteld, maar kon ik toch met een tevreden gevoel thuiskomen.En afgelopen woensdag ben ik in de Zouweboezem geweest. Een prachtig moeras- en poldergebied wat ligt tussen Meerkerk en Ameide. Je kunt er heerlijk lopen en er is altijd wel wat leuks te zien. Het heeft mij daar nog nooit teleurgesteld. En omdat ze mooi weer op gaven, ben ik er dus met de fiets naartoe gegaan.
Eerst besloot ik naar het kijkscherm te gaan. Maar daar zaten alleen een paar smienten en slobeenden. Dus ben ik het dijkje afgegaan richting Polder Achthoven, wat tegen de Zouwe aanligt. In de eerste instantie leek daar ook niet veel leuks te zien, maar opeens hoorde ik een voor mij onbekende roep van een vogel bij de bramenstruiken. Maar ik zag geen vogel. Dus zette ik mijn camera met statief neer. En ja hoor, daar uit de bramenstruiken kwam een klein vogeltje op een tak zitten. Te ver weg om te zien wat het is en ging ik daarom dichterbij zitten. En toen zag ik het, een prachtig paapje. Ik wachtte af totdat hij wat dichterbij ging zitten en dat deed hij ook. In een dode boom hipte hij daar voor me. Een prachtig gezicht.
Maar omdat ze vrij schuw zijn bleef ik een tijd zitten en kon het prachtige vogeltje goed bekijken. Hij zat eerst een tijdje in de boom, dan weer op een klein takje, dan weer op een paal, erg leuk om het paapje zo van alle kanten te bekijken.Nadat ik een tijdje had gezeten en het paapje niet meer zag, liep ik verder. En daar onverwachts ging er een dichtbij op een bramentak voor me zitten. In het tegenlicht kon ik deze foto maken, wat een mooie vogeltjes!Na deze leuke ontmoeting liep ik verder en zag deze knobbelzwanen in het tegenlicht voor me vliegen. Het leuke met die zwanen is altijd dat je ze hoort aan komen vliegen. Dus meestal ben je wel op tijd m er foto’s van te maken.
Daarna ben ik verder richting huis gefietst en zag een grote groep kramsvogels in een boom zitten, die elke keer heen en weer vlogen. En dat is gelijk een leuke uitdaging. Ik probeerde foto’s te maken van dichtbij vliegende kramsvogels, maar wat valt dat tegen zeg. Na lang oefenen kwam ik erachter dat je het beste 1 vogel uit de groep kunt kiezen en die volgen met je camera. En dan maar hopen dat er een scherpe mooie foto tussen zit. Uiteindelijk lukte het om een scherpe vliegende kramsvogel te fotograferen. Ondertussen was de tijd hard gegaan, dus tijd om naar huis te gaan.Het was weer een heerlijke vogeldag, met mooie soorten. Dus bij deze beveel ik u aan om daar ook eens te gaan wandelen en te genieten van de natuur en de omgeving.
Succes!

Groeten,
Arné

19 opmerkingen:

 1. Hai Arne,

  Altijd weer leuk om een nieuwe soort te fotograferen.
  De eerste keer heb je vaak de pech dat ze verkeerd gaan zitten, maar een volgende keer lukt het beter.
  Je hebt een heerlijke serie neergezet.
  Mooi hoor!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt hele leuke foto's genomen Arné. Mooie zwanen en ook de andere vogels staan er prima op. Bij kleine vogels is het moeilijk ze dichtbij te fotograferen, maar die kans komt nog wel. Je gaat er vaak genoeg op uit.
  Het is nu een invasie van kramsvogels en die heb je er mooi opstaan tegen de blauwe lucht.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Arné,
  Wat een heerlijke gevarieerde serie, en erg leuk om je uitgebreide beschrijvingen erbij te lezen, zo loop ik een beetje met je mee en geniet ik met je mee.
  Zwanen zijn idd lastig om goed te belichten, maar je bent er hier goed in geslaagd.
  De Kramsvogels mogen er ook zijn, zelfs in de vlucht, super!
  Mooi vogelblogje, ik heb er met plezier naar gekeken.
  groet en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke gevarieerde serie met mooie vogeltjes. Het paapje hoop ik nog ooit eens te fotograferen en vorige week had ik mijn eerste kramsvogels op de foto, ze komen nu in grote groepen aan. Mooie foto's heb jij van de kramsvogels, die vliegende is zeker goed gelukt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ben vorig jaar een rondje aan het lopen geweest om de purperreiger te zien. Was iets te vroeg in het jaar, maar probeer het volgend jaar zeker weer, als de kleintjes honger hebben, moeten de ouders meer vliegen zeggen ze...;-)

  Je hebt laten zien dat er nu ook veel te zien is, wat zijn het mooie foto's geworden, vooral de zwanen, prachtig om te zien. En de kramsvogel zo in het groepje en aanvliegend, heel goed gezien..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Arné,

  Je geduld is toch wel steeds goed beloond met het Paapje oa. Deze vogel heb ik in ieder geval nog niet voor mijn lens gehad. Ook de Kramsvogels heb jij er op weten te krijgen. Mij zijn ze nog te snel af.

  Hoe is het met je IJsvogel stekje....of heb je niet meer de tijd ervoor gehad? Ben erg benieuwd namelijk.

  Groeten en nog fijn weekend.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja dat moet een heel mooi gebied zijn waar ik ook graag eens naar toe wilt en bij het zien van jouw foto,s staat dat nu hoger op de lijst. je moet wel een hele mooie dag gehad hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Arne,
  Dat wandelen en genieten van de natuur doe ik aardig wat, maar om dan ook de vogels op de foto te krijgen valt tegen.:-)
  De kramsvogels heb je mooi te pakken, zaten vrijdag ook in het paradijs maar heb ze niet goed op de foto. Het paapje en de zwanen staan er ook heel mooi op met dat licht.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank voor alle reacties!
  @Remco: Ik ben er 2 weken terug 3 keer een middag geweest, wel een paar keer de ijsvogel langs zien scheren, maar er heeft er nog niet 1 op de tak gezeten toen ik er was.
  Maar ik ben (als het weer een beetje meezit) van plan om woensdagmiddag weer te gaan. Hopelijk dan wel succes, dan hoor j het wel.

  Groetjes,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je verslag weer met veel plezier gelezen, Arné!
  Leuk dat er nu ook Paapjes in de Zouweboezem zitten, ben er al een heel tijdje niet meer geweest, hoog tijd ik weer eens ga. En de Biesbosch, dat is echt een gebied waar je de plekken moet weten, maar zelf heb ik er de afgelopen vrijdag, op de kramsvogels na dan, ook niet veel kunnen spotten. Ach ja, dat houdt het vogelen spannend...Succes met de IJsvogels!

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Arné
  Ook ik ben nog niet zo lang geleden naar de Biesbosch geweest..En ook ik was daar niet helemaal tevreden over...Ik denk dat als je het gebied beter leert kennen..dat het een geweldig gebied is..
  Het Paapje in de Zouweboezem is natuurlijk een prachtige waarneming
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank voor jullie reactie Kees en Henk.

  Groet, Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jaja Arne het is weer kramsvogeltijd en daar heb je erg mooi en goed gebruik van weten te maken. More please.,...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je ziet ze nu idd in grote hoeveelheden overvliegen Peter.
  Hoop binnenkort weer wat foto's te plaatsen.

  Groetjes Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Arné, jammer dat er deze keer weinig te beleven was in de Biesbosch, het is zeer herkenbaar, deze week zag ik ook " geen perpernoot" . Dat maakt die mooie platen zo weer extra bijzonder. Keep up the good work! Tim
  Ps. Is die ijvogelstek te huur??

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hey Tim,

  Dank voor je reactie.
  Ik weet de ijsvogelstek van iemand die liever niet heeft dat ik het tegen andere mensen gaat doorvertellen. Dus doe ik dat ook niet.
  Maar er zitten toch veel ijsvogels in de Biesbosch?

  Gr. Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Arné,

  Mooie serie.

  De Zouweboezem moet inderdaad een fantastisch gebied zijn, met een goede kans op purperreigers die ik graag eens zou fotograferen.

  De keep is toch wel één van Nederland's mooiere 'kleine' vogels. Maar moeilijk om dichtbij te komen.

  De kramsvogels zijn er inderdaad weer. Ik vind dat je 'm behoorlijk goed hebt weten vast te leggen. Beter kan natuurlijk maar dan is er nog wat om na te streven.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Robert,

  Dank voor je reactie.
  De purpers kun je daar erg goed fotograferen en het is knap als je er daar geen ziet.
  Het vogeltje op de foto is geen keep, maar een paapje, ook mooi vogeltjes :-).

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen