Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

donderdag 30 juni 2011

Ransuilen in avondlicht

Ik ben de afgelopen 2 weken vaak naar de ransuilen gegaan. Want voor je het weet zijn ze uitgevlogen. Alleen de eerste avonden vielen wat tegen. Of ze lieten zich pas laat zien, of ik was mijn draadontspanner vergeten, of het was al vroeg donker. Maar de laatste keer dat ik geweest ben, was het zonnig en windstil. Ideaal dus voor de ransuilen, want dan is de kans groter dat het op hetzelfde tijdstip een stuk lichter is. Toen ik er om 9 uur aankwam, hoorde ik de jongen al zacht piepen, yes.
Na een tijdje goed gekeken te hebben zag ik een jong op een tak zitten. Na 10 min. vloog hij/zij naar een andere tak, vrij van alle andere takken. Het jong zat in een straaltje van prachtig licht.
















En toen de ouders eraan kwamen vliegen, was ik helemaal blij natuurlijk.
















Opeens kwamen er op het fietspad achter me een paar luiddruchtige jongens aan. Normaal geven ze er geen aandacht aan, maar deze keer vlogen de ouders met jong (en de andere 3 jong die ik niet had gezien, want die scharrelden op de grond) alle kanten op. En een jong ging heel dichtbij zitten op een half dode tak. En deze prachtige uil bleef er lang zitten. Zo kreeg ik voldoende tijd om deze te fotograferen.
















Net voordat ik weg wilde gaan, kwam er nog een volwassen ransuil dichtbij op een tak zitten. Snel nog een paar foto's gemaakt en gelijk verder gegaan, om ze met rust te laten. Ik snap nu gelijk ook dat ik ze nog nooit eerder had gezien als je deze foto bekijkt.
















Na deze schitterende avond ben ik blij met deze resultaten. En ik hoop dat we met z'n allen nog lang kunnen genieten van deze prachtige uilensoort!

Groeten,
Arn Roest

donderdag 23 juni 2011

Ransuilen

Sinds afgelopen maandag weet ik waar de ransuilen zitten bij mij in de buurt. Op een site van vogelwaarnemingen zag ik elke keer prachtige foto's van ransuilen. Ik wilde wel weten waar die zouden zitten met hun 4 jongen. En nu kreeg ik van een andere fotograaf te horen waar ze zitten. De volgende avond gelijk ernaar toe gegaan. En voordat ik er daadwerkelijk was, hoorde ik ze al roepen, of beter gezegd gillen. Ik stond met m'n fiets stil en plotseling vloog er een jonge ransuil een paar meter boven m'n hoofd, schitterend.
Het was echt prachtig om te zien, maar helaas was het eigenlijk te donker om nog goede foto's te maken. Daarom ben ik erg blij met onderstaande foto. Dit  is de enige foto die scherp is en geen ruis bevat.
















De volgende dag ook maar gelijk gegaan met statief. Ik was er al vrij vroeg. Dus had ik genoeg tijd om een simpele brandnetel in mooi licht te fotograferen. Zie hieronder het resultaat.

















Toen het schemerde (rond 10 uur) begon de eerste te roepen. En ook toen veel foto's gemaakt, alleen het was al zo donker, dat ik veel ruis in de foto kreeg. Gelukkig zaten er een paar foto's bij die redelijk scherp waren. Helaas zit in deze foto wel wat ruis.

















De eerste beste keer dat 's avonds de zon schijnt en ik tijd heb, ga ik erheen, zodat ik ze beter kan fotograferen in beter lichtomstandigheden. Dus hopenlijk (als ze er dan nog zitten) volgt er meer, met betere foto's.

Groeten Arne

woensdag 15 juni 2011

IJsvogel van dichtbij

Ik had gisteren al in mijn blog gezegd dat ik vandaag weer naar de ijsvogels zou gaan. Ik ben er vanmiddag geweest, direct alle spullen klaargezet, en dan afwachten maar.
Na ongeveer een kwartier zitten kwam de eerste (en ook de laatste van vandaag) ijsvogelman al heel dichtbij zitten. Maar het was zo dichtbij, dat ik niet durfte te bewegen en de camera op hem te richten. Daarom maar afwachten wat hij ging doen. En hij deed waarop ik hoopte. Hij ging op het takje zitten, waar mijn camera op gericht stond.
Dus voorzichtig 1 foto gemaakt. Even keek hij op, maar gelijk daarna keek de ijsvogel weer beneden zich naar visjes. Gelukkig, hij vloog niet weg.
Ik heb de prachtige vogel een kwartier lang voor mij, op nog geen 6 meter afstand, mogen fotograferen en filmen. Hij poetste zich constant en keek telkens naar visjes. Helaas heeft hij er geen gevangen.
Later keek hij helemaal niet meer op als ik een foto maakte.
















Later ging hij zich lekker poetsen, gelukkig was ik op tijd om er een foto van te maken.

















Nadat hij z'n verenkleed had laten zien, gaapte de blauwe flits nog eens. Heel mooi om gezien en gefotografeerd te hebben.

















Ik heb in ieder geval weer een paar foto's die ik bij m'n favorieten kan plaatsen.
Hopelijk volgt er meer.


Groeten,
Arne Roest

dinsdag 14 juni 2011

Lappenheide

Onverwachts was ik vandaag vroeg uit school. Dus dat betekend: fotograferen. Ik wilde eerst naar de Lappenheide in Acquoy gaan, maar ik ben eerst naar mijn ijsvogelstekkie gegaan om wat camouflage op te hangen, en dat is nog wel een eindje fietsen. Voordat ik aankwam hoorde ik de ijsvogel al roepen. Prachtig, wat een mooi geluid. Toen ik later de ijsvogel al roepend weg hoorde vliegen, heb ik gelijk de camouflage opgehangen. Omdat ik geen foto's heb gemaakt van de ijsvogel, plaats ik maar een foto die ik in de voorjaarsvakantie gemaakt heb. Ik vind de houding hier wel leuk.

















Toen nog getwijfeld of ik nog wel naar de Lappenheide zou gaan. Ben toch maar gegaan. Geen bijzondere waarnemingen verder. Wel de kleine plevier,oeverloper en kievit gefotografeerd. Alleen wel wat ver weg, vooral met mijn 300 mm. Gelukkig kwam de kievit wel nog even dichtbij kijken.

















Toen ik terugging zag ik nog deze bruine kiekendief op de dijk. Het licht was perfect en zo kon ik deze roofvogel in tegenlicht fotograferen.

















Morgen ga ik weer naar de ijsvogels. Als het resultaat een beetje naar wens is, zal ik weer het een en ander plaatsen.

Groeten,
Arne Roest