Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

vrijdag 28 oktober 2011

Biesbosch en Zouweboezem

Vorige week vrijdag ben ik in de Biesbosch geweest, bij Polder Maltha. Toen we aankwamen rijden, zag ik al een grote groep met vogels in een weiland vliegen. Ik had al een vermoeden, namelijk graspiepers. Toen ik even later met camera en statief daarheen liep zag ik dat het inderdaad graspiepers zijn. Alleen zijn ze erg schuw, dus erg moeilijk om er een goede foto van te maken en zeker als je zoals ik een 300 mm. heb.
En ook vind ik het niet echt mooi als ze daar in het gras zitten. Dus ging ik maar langs de weg zitten wachten, in de hoop dat ze op het hek gaan zitten. En inderdaad, na een tijdje wachten gingen er 2 graspiepers op het hek zitten. Helaas ver weg, maar toch leuk, ik heb ze namelijk nog nooit eerder gefotografeerd.
















Daarna zijn we verder gelopen en eigenlijk verder niks leuks meer gezien. Het viel me daarom ook wel een beetje tegen.
Op de terugweg gingen we toch nog maar even bij de kijkhut kijken, in de hoop daar iets leuks te zien. Op de weg daar naartoe zag ik deze zwaan elke keer met zijn kop het water ingaan en omhoog komen. Dus daar heb ik een tijdje gezeten en gewacht op het moment dat de zwaan met waterdruppels boven kwam. En dat gebeurde al vrij snel. Wel had ik te maken met hard licht. De zon scheen redelijk hard, dus besloot ik daarom maar iets te onderbelichten, zodat de zwaan niet overbelicht is.



















Aangekomen bij de kijkhut zag ik eigenlijk ook niet veel bijzonders. Wel een paar smienten en andere eenden, maar die zaten veel te ver om er een mooie foto van te maken.
Totdat er opnieuw een zwaan aan kwam zwemmen. En ook deze keer besloot ik weer om de foto onder te belichten, waardoor de zwaan mooi wit blijft en het water mooi donker word, wat een mooi contrast oplevert.
Na deze ontmoeting was ik weer niet helemaal teleurgesteld, maar kon ik toch met een tevreden gevoel thuiskomen.



































En afgelopen woensdag ben ik in de Zouweboezem geweest. Een prachtig moeras- en poldergebied wat ligt tussen Meerkerk en Ameide. Je kunt er heerlijk lopen en er is altijd wel wat leuks te zien. Het heeft mij daar nog nooit teleurgesteld. En omdat ze mooi weer op gaven, ben ik er dus met de fiets naartoe gegaan.
Eerst besloot ik naar het kijkscherm te gaan. Maar daar zaten alleen een paar smienten en slobeenden. Dus ben ik het dijkje afgegaan richting Polder Achthoven, wat tegen de Zouwe aanligt. In de eerste instantie leek daar ook niet veel leuks te zien, maar opeens hoorde ik een voor mij onbekende roep van een vogel bij de bramenstruiken. Maar ik zag geen vogel. Dus zette ik mijn camera met statief neer. En ja hoor, daar uit de bramenstruiken kwam een klein vogeltje op een tak zitten. Te ver weg om te zien wat het is en ging ik daarom dichterbij zitten. En toen zag ik het, een prachtig paapje. Ik wachtte af totdat hij wat dichterbij ging zitten en dat deed hij ook. In een dode boom hipte hij daar voor me. Een prachtig gezicht.
Maar omdat ze vrij schuw zijn bleef ik een tijd zitten en kon het prachtige vogeltje goed bekijken. Hij zat eerst een tijdje in de boom, dan weer op een klein takje, dan weer op een paal, erg leuk om het paapje zo van alle kanten te bekijken.



































Nadat ik een tijdje had gezeten en het paapje niet meer zag, liep ik verder. En daar onverwachts ging er een dichtbij op een bramentak voor me zitten. In het tegenlicht kon ik deze foto maken, wat een mooie vogeltjes!



















Na deze leuke ontmoeting liep ik verder en zag deze knobbelzwanen in het tegenlicht voor me vliegen. Het leuke met die zwanen is altijd dat je ze hoort aan komen vliegen. Dus meestal ben je wel op tijd m er foto’s van te maken.
















Daarna ben ik verder richting huis gefietst en zag een grote groep kramsvogels in een boom zitten, die elke keer heen en weer vlogen. En dat is gelijk een leuke uitdaging. Ik probeerde foto’s te maken van dichtbij vliegende kramsvogels, maar wat valt dat tegen zeg. Na lang oefenen kwam ik erachter dat je het beste 1 vogel uit de groep kunt kiezen en die volgen met je camera. En dan maar hopen dat er een scherpe mooie foto tussen zit. Uiteindelijk lukte het om een scherpe vliegende kramsvogel te fotograferen. Ondertussen was de tijd hard gegaan, dus tijd om naar huis te gaan.



































Het was weer een heerlijke vogeldag, met mooie soorten. Dus bij deze beveel ik u aan om daar ook eens te gaan wandelen en te genieten van de natuur en de omgeving.
Succes!

Groeten,
Arné

dinsdag 18 oktober 2011

Dagje Veluwezoom

Gisteren zijn we met ons gezin naar de Veluwezoom geweest, een prachtig bosgebied met heide en open terreinen. Om 5 uur in de ochtend stonden we al klaar wakker om de fietsen op ons karretje te laden. Want ja, het mooiste licht nu is toch wel 's ochtends, vooral als de mist er dan nog bij is en het is helemaal mooi als ook de zon er bij is, die de mist een prachtige gouden gloed geeft.
Nadat we alles hadden ingepakt reden we er naartoe in het donker en om 07.45 waren we ter plaatse. Nadat we alles weer hadden uitgepakt fietsten we het gebied in. En idd, de weersvoorspellers hadden het goed; mist en zon. En dat bied dus mooie fotomogelijkheden. Want wat is er nu mooier dan heerlijk in een prachtig gebied fietsen met een opkomende zon en mist en waar je geen mens hoort? Van mij had je even geen last en mijn camera maakte veel overuren!














































Nadat we weer een stuk gefietst hadden, kwamen we een vrij hoge uitkijktoren tegen, van ongeveer 25 meter hoog. Helaas kon je niet helemaal tot bovenaan klimmen, maar toch kon je op zo'n dik 10 meter van het uitzicht genieten.

























Nadat we gegeten hadden, fietsten we weer verder. Eerst kwam ik 3 duiven tegen die lekker rustig van het zonnetje zaten te genieten. Ze zaten in een mooie dode boom en kon ik ze in het tegenlicht fotograferen.
Daarna zag ik op de heide een jonge roodborsttapuit. Helaas zijn ze vrij schuw, maar toch wilde ik het proberen om ze van dichtbij te fotograferen.
Hij ging op een gegeven moment op een heidestruik zitten en ik tijgerde half liggend half kruipend er naartoe. Ik kon het vogeltje tot op 6 meter benaderen, verder durfde ik niet te gaan. In het prachtige tegenlicht zat hij dus voor me, schitterend!




















































Daarna zijn we naar de auto teruggefietst en zagen onder weg een zeer zeldzame zwarte specht 5 meter voor me voorbij vliegen. Schitterend, wat een vogel. De 2e keer dat ik er een zag. Eerst dacht ik een raaf, maar toen ik het rode koppie zag, zag ik dat het een vrouwtjes zwarte specht was.
Ook zijn ze ontzettend groot, bijna een halve meter!! Een schitterend afscheid van het gebied.

Daarna ben ik nog bij mijn ijsvogelstek geweest. Gelukkig stond de tak er nog en ook zag ik uitwerpselen van de ijsvogel op de tak zitten, een goed teken dus. Helaas de ijsvogel zelf niet gezien.
En toen ik naar huis fietste zag ik op een dode boom nog een blauwe reiger zitten, ook heel mooi. Zo zie je ze niet elke dag.


































Het was weer een schitterende dag, met mooi weer en mooie soorten. Nu ga ik weer naar mijn ijsvogelstek, het is echt verslavend!
En ik hoop dat ik ze nu wel zie.

Vr. gr,
Arné

donderdag 13 oktober 2011

Mist!

Ik ging vanmorgen mijn bed uit en als eerste keek ik uit mijn raam om te kijken of er mist was en jawel, gelukkig. Ik fotografeer voornamelijk vogels, maar als er mist is, fotografeer ik erg graag landschap. Prachtig is dat, het mooiste licht is toch wel 's ochtends, bij zonsopkomst en dan met nevel erbij, schitterend.
Na de dip van gisteren (de hele dag regenen, terwijl ik me had verheugd om naar mijn ijsvogelstek te gaan), ging ik vandaag met veel moed de deur uit.
Ik moest vandaag naar school, maar dat maak niks uit, want dan neem ik mijn camera gewoon mee. Want je zou zo'n prachtige ochtend toch niet willen missen natuurlijk!
Eerst zag ik een rij knotwilgen wat mij de aandacht trok. Typisch Nederlands: Knotwilgen, mist, overal om me heen koeien, prachtig.

































En als je dan klaar bent met school, hoop je natuurlijk dat je nog wat leuke vogels kunt spotten. Eerst zag ik 3 witgatjes, helaas vrij ver weg. Terwijl ik verder fiets, hoor ik een gemiauw, en ja hoor, daar boven in de lucht zweeft heel mooi een buizerd.
Na een tijdje wachten gaat de buizerd langs de weg in een boom zitten. Voorzichtig fiets ik verder en de buizerd is totaal niet schuw en laat mij redelijk dichtbij komen. Hij kijkt nog een paar keer om en vliegt met hoge snelheid weg. Ik maak snel een paar foto's en verwacht eigenlijk dat ik ze allen weg kan gooien, omdat de buizerd zo dichtbij was, dat de compositie niet goed is. Maar gelukkig staat ook deze foto ertussen, waar ik erg blij mee ben. Ik had al langer gehoopt op een foto van een vliegende buizerd van dichtbij en als dat lukt, ja, dan ben je de dip van gisteren al lang weer vergeten.
Het was weer een schitterende ochtend.



















Alvast bedankt voor uw reactie!

Groeten, Arné

donderdag 6 oktober 2011

Problemen met reageren op andere blogs

Een paar dagen geleden wilde ik reageren op een blog van iemand anders. Alleen het lukte niet. Ik kon mijn bericht wel schrijven, maar als ik op 'reactie plaatsen' klikte, verdween mijn reactie gelijk. En niet alleen op die blog, maar bij alle blogs was dat het geval.
Als u er ook problemen mee heeft, ik weet de oplossing. U gaat naar: Dashboard -> Instellingen ->Reacties -> Plaatsing van reactieformulier en daar kiezen voor het pop up venster.
En dan kun je als het goed is, wel weer reageren.

Om dit bericht toch een beetje leuk te maken, zal ik er een foto van afgelopen zaterdag bij doen. Ik was toen op de Lappenheide bij Acquoy. Het licht was schitterend en de zwanen staken met hun wit verenkleed mooi af tegen het donkere water. Telkens doken ze onder en deze keer kwam er 1 met nog wat planten aan zijn snavel boven water.





















Ik wens u allemaal alvast een fijn weekend toen.

Groetjes,
Arné

dinsdag 4 oktober 2011

Loenermark

Afgelopen vrijdag hadden we met ons gezin een bronstexcursie voor edelherten geregeld. We waren 2 uur van tevoren vertrokken (terwijl de Tom-tom een uur aangaf!) maar kwamen in een oneindige file terecht. We kwamen dus pas om 7 uur aan en we moesten er om 6 uur al zijn, verschrikkelijk balen dus... We besloten dus maar om zelf te gaan.
Toen we rond 7 uur bij de schaapskooi aankwamen zagen we gelijk al langs de weg 3 hindes. Ik kon nog net een paar foto's maken, want na 20 seconde liepen ze al weg. In het bos is het natuurlijk donkerder dan in het open veld, dus het fotograferen word er niet makkelijker op. Toch kon ik nog een paar redelijke foto's maken.







































We reden na deze mooie ontmoeting verder en parkeerden de auto bij de schaapskooi. Onderweg naar de schaapskooi kwamen we ook nog een boswachter tegen en die wees ons een route naar een heideveld. We besloten dus om daar maar naartoe te lopen en te wachten of we misschien iets zouden horen of met veel geluk zien.
Helaas hebben we daar geen herten gezien, wel mooi gehoord. Wel kon ik nog voodat het donker werd een paar landschapsfoto's maken. Normaal gesproken doe ik niet veel landschappen fotograferen, maar dit vond ik wel een prachtig en indrukwekkend landschap. Vooral toen de mist erbij kwam was het genieten en mijn camera ratelde maar.
































































Ik ben in ieder geval toch nog met een goed gevoel naar huis gegaan. Morgen ben ik van pan om naar de ijsvogels te gaan, dus hopelijk overmorgen weer een blogbericht.

Met vr. gr.
Arné