Welkom op mijn weblog. Hier zal ik u op de hoogte houden van al mijn belevenissen in de natuur. Als u het leuk vind, kunt u ook reageren op mijn foto's, wat ik zeer op prijs stelt. U kunt klikken op de foto voor groter formaat. Veel plezier bij het bekijken van mijn blog!

maandag 16 juli 2012

Steenuilen, zwarte ibis (!!) en rondje Biesbosch

Vorige week ben ik met Johan naar de steenuilen geweest. De jongen lieten zich goed zien. En hoewel ze vrij  ver weg zaten, we hadden een prachtige avond. De sfeer was top en het avondlicht werkte goed mee.
En afgelopen vrijdag ging ik weer bij de steenuilen kijken. Op de heenweg liet een blauwe reiger zich mooi zien en ook de merel wilde wel even poseren. Deze keer zaten de uilen weer wat ver weg, en lieten zich niet heel goed zien. Na een uurtje fietste ik terug en ging nog even bij de Lappenheide langs. Na een kwartiertje vroeg een vogelaar aan me, die er al even stond, of ik wist wat voor vogel hij in beeld had. Ik keek door z'n telescoop en zag tot mijn grote verbazing een zwarte ibis lopen. Ik wist even niet wat ik zag. Ik maakte een paar bewijsplaatjes (hij zat vrij ver) en belde snel Johan, die na 3 minuten ter plaatse was (iets te hard gereden misschien??). Met z'n vieren (m'n broertje was er ook bij) konden we de ibis mooi bekijken terwijl de zon onderging. Helaas hadden we dus weinig licht. Toch konden we een aantal leuke plaatjes maken in de zonsondergang. We sloten de dag schitterend af!
We besloten om de volgende dag (in de hoop op beter licht) maar weer te gaan kijken. Toen we aankwamen zat de ibis vrij dichtbij aan de weg. Via wat hoge grassen konden we dichtbij komen en uiteindelijk gingen we achter zo'n pol zitten, met de zwarte ibis zo'n 30 meter voor ons. Wat is dat toch gaaf, zo'n zeldzaamheid vlak voor je. Ook kwamen er af en toe meerkoeten aan die de ibis niet zo leuk vonden.  Voor mij juist weer momenten om af te drukken.
Overigens is de eennalaatste foto een behoorlijke crop, om te laten zien hoe mooie die is.

En even later vloog de ibis weg. Johan besloot naar de Biesbosch te gaan, en uiteraard vond ik dat helemaal niet erg. Daar hebben we ons heel goed vermaakt, en ook deze keer een niet alledaagse ontmoeting. Namelijk een boomvalk met een huiszwaluw als prooi die vlak boven ons heen kwam vliegen! Verder een  ringmusje en ook de veldleeuwerik liet zich mooi zien. De leeuwerik vliegt al zingend omhoog en komt dan als parachuutje omlaag. Het viel nog tegen om die er goed vliegend op te krijgen, maar gelukkig zat er een foto tussen waar de houding mooi is. Namelijk met de vleugels helemaal wijd open.
Dus ik heb me wel vermaakt de laatste week. De ibis is trouwens gisteren weggevlogen, dus word het wachten op een volgende zeldzaamheid daar.

Groet,
Arné

ps. Omdat de zwarte ibis zo'n zeldzaamheid is, is het zelfs in de media gekomen. Zie hieronder een paar links:


http://www.nieuwsbladgeldermalsen.nl/plaatsnamen/acquoy/zwarte_ibis_ontdekt_bij_acquoy_28117115.html


13 opmerkingen:

 1. dit is niet te geloven wat een momenten en dat binnen een week,je maakt mij echt jaloers. dit is gewoon fantastisch dit is genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Water ben ik blij dat je belde!!
  Unieke momenten de afgelopen dagen en topfoto's gemaakt. Die van jou zijn stuk voor stuk mooi en van grote klasse.

  Groet, Johan

  PS misschien wel leuk om die website-links te vermelden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Arné, dat is nog even lekker nagenieten van die ibis, met al jouw fraaie foto's. Die foto met dat avondlicht vind ik ook erg geslaagd, moet ik zeggen. Gisteren heb ik trouwens ook een van de jonge Steenuiltjes gezien. Erg leuk!
  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bedoel natuurlijk "wat ben ik blij" ipv "water".
  Waarschijnlijk als gevolg van de vele regenval dit schrijffoutje...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat zal het wel zijn ja.
   Goed idee van die website-links, ga ik doen!

   Verwijderen
 5. Prachtig natuurmoment. Een zwarte Ibis....en je eerste foto van de groene specht..die zou bijna vergeten worden maar is ook een mooie waarnemening.
  gr.Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Arné,

  Leuk dat steenuiltje en al helemaal op foto 2.
  Een ibis in Nederland fotograferen is natuurlijk ook een feest.
  Prachtige serie.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. kan me voorstellen dat je een goede week hebt gehad, een Ibis daar wordt je echt gelukkig van. En steenuiltjes, wat heb je een prachtige serie gemaakt..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Arne,
  das war bestimmt eine schöne Fototour und wie man sieht hat es sich gelohnt.. tolle Bilderserie und ein super Beschreibung...
  Grüsse Frank

  Hallo Arne,
  werd bepaald, wordt een mooie foto tour en zie hoe het is de moeite waard .. grote serie foto's en een grote beschrijving ...
  Groeten Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Arne,

  Gave man een Ibis in Nederland. Zou het door de klimaatverandering komen ;)
  die kop van de blauwe reiger vind ik ook weer goud

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tjonge wat een vogels kreeg jij voor de lens. De steenuiltjes zijn erg leuk en de zwarte ibis was natuurlijk een buitenkansje. Daarna nog een boomvalk, het houdt niet op.
  je hebt de leeuwerik prachtig in de vlucht vastgelegd.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Reacties
  1. Je hebt niet altijd een super tele nodig om iets te tonen aan andere personen, geweldig hoe je het omschrijft en in beeld brengt.
   Gr.Harald

   Verwijderen